Saudi bayar g...

Saudi bayar gaji ikut kalendar Masihi

RIYADH, 3 Okt – Pekerja kerajaan Saudi akan dibayar mengikut kalender Masihi daripada sebaliknya kalendar Hijrah Islam, menjadikan bulan bekerja lebih panjang sebagai sebahagian daripada langkah pengurangan kos, menurut laporan akhbar hari ini.

Perubahan itu, diluluskan oleh kabinet minggu lepas, membawa pembayaran gaji perkhidmatan awam sejajar dengan fiskal tahunan Januari-Disember kerajaan, lapor Arab News dan Saudi Gazette. Laporan itu berkata langkah jimat cermat terbaru itu berkuat kuasa pada 1 Oktober.

Arab Saudi, pengeksport minyak terbesar di dunia, sedang mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan mengorientasikan semula ekonominya selepas harga minyak global jatuh sejak dua tahun lalu yang menjana hampir keseluruhan hasil pendapatannya.

Kalendar Hijrah mengandungi 12 bulan iaitu 29 atau 30 hari bergantung pada penglihatan anak bulan, bermaksud tahun Islam adalah beberapa hari lebih pendek daripada kalendar Masihi, yang meluasnya digunakan di seluruh dunia.

Minggu lepas, kabinet juga mengurangkan sebanyak 20 peratus gaji menteri-menteri dan membekukan gaji para pegawai perkhidmatan berpangkat rendah.

Hampir dua kali ganda banyaknya warga Saudi yang bekerja dalam sektor awam yang menggembung – di mana jam-jam bekerja adalah lebih pendek dan cuti yang panjang – jika dibandingkan dengan firma-firma swasta.

Pada April, putera raja, Timbalan Mahkota Putera Mohammed bin Salman, mengumumkan pelan Visi 2030 secara meluas untuk mempelbagaikan ekonomi.

Antara matlamatnya, Visi 2030 itu bertujuan untuk merangsang pekerjaan dalam sektor swasta, mengurangkan bayaran gaji kerajaan kepada 40 peratus daripada bajet dari 45 peratus menjelang 2020. – AFP