Saudi hukum m...

Saudi hukum mati warga Pakistan seludup dadah

RIYADH, 30 Ogos (AFP) – Pihak berkuasa Saudi menghukum mati seorang lelaki Pakistan hari ini kerana mencuba untuk menyeludup dadah masuk ke kerajaan ultra-konservatif, menurut kementerian dalam negeri.

Orang yang telah dihukum mati di Arab Saudi kini telah meningkat kepada kira-kira 129 orang sejauh ini, termasuk penghukuman mati terbaru, berbanding dengan 87 orang pada keseluruhan 2014, menurut kiraan AFP.

Mohammed Sharif telah ditangkap ketika cuba untuk menyeludup heroin masuk ke negara itu dengan menyembunyikannya dalam perutnya, menurut kementerian dalam satu kenyataan yang disiarkan dalam agensi berita kerajaan SPA.

Dia telah dihukum mati di daerah Quwaiya, berhampiran Riyadh.

Kebanyakan orang yang dihukum mati di Arab Saudi telah dipancung, namun kadangkala hukuman mati dilaksanakan dengan tembakan skuad.

Amnesty International pada Selasa merayu bagi satu moratorium ke atas penghukuman mati di Arab Saudi, mengkritik ‘sistem kehakiman cacat’ kerajaan tersebut.

Di bawah kod undang-undang ketat Islam, Arab Saudi, pengedaran dadah, pembunuhan, perompakan bersenjata, rogol dan keluar daripada agama, kesemuanya dihukum mati.

Amnesty mengatakan Arab Saudi merupakan negara yang paling banyak melaksanakan hukuman paling mati di dunia, setelah China, Iran, Iraq dan Amerika Syarikat.

ARTIKEL YANG SAMA