Saudi pintas ...

Saudi pintas peluru berpandu dari Yaman

RIYADH, 21 Dis (AFP) – Arab Saudi memintas peluru berpandu yang ditembakkan sebelum subuh hari ini dari Yaman ke arah rantau sempadan selatan, menurut tentera gabungan, dalam serangan terbaru meskipun gencatan senjata dan rundingan damai.

Dalam kenyataan ringkas, pertempuran tentera gabungan diketuai Saudi di Yaman sejak Mac mengatakan pertahanan udara menghentikan peluru berpandu itu daripada sampai ke daerah Jazan selatan kerajaan itu.

“Pasukan udara segera memusnahkan pad pelancar di Yaman,” menurut tentera gabungan. Arab Saudi telah menghantar bateri peluru berpandu Patriot yang direka untuk menghapuskan peluru berpandu balistik taktikal.

Tiga orang awam, dua daripada mereka asal India, meninggal dunia pada Sabtu apabila tembakan meriam dari Yaman menyerang bandar sempadan Najran. Pada Jumaat, tentera gabungan mengatakan pertahanan udara Saudi memintas peluru berpandu balistik yang dilancarkan dari Yaman dan peluru berpandu kedua menyerang timur kawasan gurun bandar Najran.

Serangan itu muncul selepas sumber tempatan melaporkan yang pada 13 September peluru berpandu lain menyerang kawasan gurun di selatan kerajaan itu, namun tiada mengakibatkan kerosakan.