Saya paling l...

Saya paling layak terajui FIFA – Platini

GENEVA, 29 Okt (Agensi) – Digantung oleh FIFA ketika perebutan bagi pilihan raya presiden bermula, Michel Platini bertegas dia masih lagi calon terbaik untuk menggantikan Sepp Blatter.

“Saya merendah diri, yang paling layak untuk mengendalikan bola sepak dunia,” kata bekas pemain Perancis itu dalam satu temu bual yang diterbitkan dalam edisi hari ini bagi akhbar British dan Switzerland.

“Orang ramai mahu menghalang saya mengendalikannya kerana mereka tahu saya memiliki setiap peluang untuk menang,” kata presiden UEFA, yang memetik kerjayanya dalam bola sepak sebagai “perjalanan mencapai kejujuran.”

Platini berikrar untuk mengambil semua langkah untuk menentang dakwaan terhadap salah laku kewangan ke atas pembayarannya berjumlah AS$2 juta dari dana FIFA yang diluluskan Blatter pada 2011.

“Saya akan pergi sehingga ke hujung dan proses perundangan untuk mempertahankan diri saya,” kata Platini, yang menghadapi pendengaran rayuan di FIFA dan Mahkamah Timbang Tara bagi Sukan sementara jawatankuasa etika FIFA menjalankan penyiasatan.

Gambar kombo menunjukkan Sepp Blatter (kiri) dan Michel Platini. – AFP
Gambar kombo menunjukkan Sepp Blatter (kiri) dan Michel Platini. – AFP

Platini menyatakan bahawa setiausaha agung sementara FIFA, Markus Kattner – yang juga pengarah kewangan pada 2011 – memproses invoisnya untuk menerima gaji tambahan tanpa kontrak kerana bertugas sebagai penasihat peribadi Blatter dari 1998-2002.

Platini memberikan nada keras dalam temu bual yang dilakukan dalam Bahasa Perancis dan diterbitkan dalam Daily Telegraph dalam Bahasa Inggeris, Le Matin dalam Bahasa Perancis dan Tages Anzeiger di Jerman.

Sekarang dalam kempen bagi tempoh empat bulan dari pilihan raya 26 Februari depan, bekas calon itu tidak dapat bertemu dengan broker kuasa dan pengundi.

Empat dari tujuh calon – termasuk setiausaha agung UEFA, Gianni Infantino – bertemu dengan ketua-ketua bola sepak Afrika, di Kaherah minggu ini sambil Platini kekal di Switzerland.

“Walaupun jika saya tidak keluar berkempen, saya mempertimbangkan diri saya sebagai calon,” kata Platini. “Hari ini, saya memiliki perasaan dari kesateria dari Zaman Pertengahan, di depan istana. Saya cuba untuk masuk membawa kembali bola sepak, tetapi sebaliknya saya memiliki minyak panas di atas kepala saya.”

Platini menunggu untuk mencabar penggantungannya selama 90 hari dari tugas terhadap jawatankuasa rayuan FIFA. Rayuan selanjutnya kemungkinan di CAS.