Saya serius m...

Saya serius mahu terajui FIFA – Zico

ZURICH, 25 Sept (Agensi) – Bekas pemain Brazil, Zico membuat perjalanan ke ibu pejabat FIFA dengan satu tujuan: menunjukkan orang ramai bahawa dia begitu serius mengenai usahanya menerajui badan induk bola sepak dunia tersebut.

Dengan mengambil kelebihan kehadiran ahli-ahli FIFA, di bandar itu bagi mesyuarat eksekutif, Zico hadir untuk menyatakan ceritanya dan meyakinkan mereka dia menyertai perebutan jawatan presiden itu bukan untuk mendapatkan kedudukan atau keuntungan darinya.

“Saya hidup dalam keadaan yang bagus untuk menyatakan bahawa saya mengesahkan kepentingan saya dan menunjukkan bahawa kami tidak berada di sini untuk bermain dengan sesuatu yang serius,” kata bekas pemain Brazil itu, 62. “Saya cukup mengetahui bagaimana untuk menggambarkan perubahan. Saya memiliki kerjaya di dalam dan luar padang. Sudah tiba masanya bagi entiti ini untuk berubah.”

Zico berkata ia adalah luar biasa bagi orang ramai untuk berhati-hati dengan hasratnya, jadi dia merasakan ia adalah perlu untuk hadir dan menunjukkan bagaimana keadaannya.

“Saya adalah orang luar,” katanya. “Saya tidak pernah menyertai apa-apa di FIFA. Orang ramai tahu saya sebagai atlet, jurulatih, tetapi mereka juga perlu tahu apa yang saya fikirkan. Dan saya mampu untuk menunjukkan mereka pandangan saya dan menunjukkan saya tidak mahu tangan saya terikat dengan sesiapa.”

Zico atau sebenarnya Arthur Antunes Coimbra ketika sidang media di Zurich pada 24 September 2015. – AFP
Zico atau sebenarnya Arthur Antunes Coimbra ketika sidang media di Zurich pada 24 September 2015. – AFP

Zico memulakan lawatan tiga harinya dengan mesyuarat bersama-sama Presiden FIFA, Sepp Blatter, memberitahunya dia mahu untuk mempromosikan perubahan.

“Saya mampu untuk memberitahu presiden FIFA apa yang saya fikirkan adalah penting untuk memberikan manfaat entiti dan bola sepak. Ia adalah satu misi, untuk datang ke sini dan bercakap kepada presiden mengenai reformasi dan bercakap kepada orang ramai yang akan mengundi. Saya tidak menjangka banyak, tetapi saya berada dalam kedudukan selesa, setelah menunjukkan, melalui pengalaman saya dalam bola sepak, perkara yang pada satu kedudukan memberikan manfaat kepada sukan itu.

Zico juga bertemu dengan ahli-ahli persekutuan untuk cuba menghimpunkan lima tanda yang diperlukan untuk memastikan pencalonannya rasmi. Dia berkata dia tidak mendapatkan komitmen rasmi daripada sesiapa, tetapi masih berharap untuk mendapatkannya pada tarikh akhir 26 Oktober.

Ketika mesyuaratnya bersama Blatter, Zico mengkritik keupayaan peraturan bagi pengundian FIFA, sambil berkata persekutuan setempat ditekan oleh persekutuan mereka dan tidak dapat membuat pilihan mereka.

ARTIKEL YANG SAMA