Saya tidak hu...

Saya tidak hutang dengan FIFA – Warner

PORT OF SPAIN, Sepanyol, 20 Mac (Reuters) – Bekas naib presiden FIFA Jack Warner mengejek bahawa barisan kepimpinan baharu badan induk bola sepak dunia itu sedang berusaha menyamannya, sambil menegaskan FIFA berhutang dengannya sejumlah wang.

“Saya tidak berhutang dengan FIFA walau lima sen dan saya FIFA sebenarnya yang berhutang dengan saya, tetapi kami akan menyelesaikan masalah ini kemudian,” kata Warner, memberitahu kepada pemberita di Dewan Keadilan di Port Sepanyol.

Warner berkata sejak dia meletak jawatan pada 2011, dia tidak pernah dibayar duit pencen dijanjikan sebanyak $100,000 setahun.

“Saya tidak fikir mengenai FIFA yang anda bercakap itu adalah FIFA yang tahu,” kata Warner apabila ditanya reaksinya terhadap saman itu.

Terdahulu pada Rabu lalu, FIFA memfailkan permintaan dengan pihak berkuasa Amerika Syarikat untuk menuntut semula kira-kira $190 juta wang kerugian daripada 39 bekas ahli eksekutif FIFA, pegawai bola sepak serantau, pemasaran sukan dan dua syarikat yang dikaitkan dengan penyalahgunaan kuasa sejak dua dekad lalu.

Jack Warner ketika bercakap kepada media di luar Dewan Keadilan di ibu negara Port-of-Spain, Trinidad. – Reuters
Jack Warner ketika bercakap kepada media di luar Dewan Keadilan di ibu negara Port-of-Spain, Trinidad. – Reuters

Presiden baharu FIFA, Gianni Infantino berkata dalam kenyataan, “Defendan bukan saja menyalahgunakan wang FIFA tetapi juga daripada pemain, jurulatih serta penyokong seluruh dunia.

Dengan mengambil kesempatan daripada program membangunkan dan mempromosikan bola sepak.”

Sementara itu, Menteri Sukan Afrika Selatan pada Khamis lalu menafikan bahawa negaranya telah membayar AS$10 juta rasuah untuk membantu ia memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia pada tahun 2010.

“Afrika Selatan tidak membayar apa-apa rasuah dan juga tidak secara haram mendapatkan hak untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia,” Fikile Mbalula semasa memberitahu pada sidang akhbar di Cape Town.

Badan induk bola sepak dunia, FIFA, berkata Rabu ia akan mendapatkan pengembalian di mahkamah AS daripada bekas anggota jawatankuasa eksekutif FIFA yang dituduh dalam dakwaan A.S. telah diterima AS$10 juta dalam rasuah sebagai balasan untuk menyokong bidaan Piala Dunia.

“Kami membayar wang kepada projek warisan di diaspora Afrika di Caribbean,” kata Mbalula, sambil menambah bahawa wang itu telah dimaksudkan untuk projek yang sah dan telah dibayar kepada Kesatuan Bola Sepak Caribbean oleh FIFA bagi pihak Afrika Selatan.

“Ia adalah satu resolusi kerajaan Afrika Selatan, bersama-sama dengan FIFA, untuk menyokong diaspora (Afrika), dan itulah sebabnya ia adalah di atas nama kami.”