Scolari diang...

Scolari dianggap penyelamat

DUBAI, 6 Nov (Reuters) – Ketibaan Luiz Felipe Scolari di Guangzhou Evergrande serupa kepada penyelamat membawa air kepada pasukan yang ditinggalkan di padang pasir, menurut pemain pertahanan China, Zhang Linping. Jurulatih yang memenangi Piala Dunia 2002 itu menyertai Guangzhou pada Jun, menggantikan Fabio Cannavaro dari Itali, dan membawa kepada lima gelaran Liga Super China kelima berturut-turut pada Sabtu lalu.

Bekas bos Brazil, Portugal dan Chelsea itu sekarang menikmati dua kemenangan, dengan perlawanan pertama persaingan akhir Liga Juara-Juara Asia menentang Al-Ahli di Dubai esok. Pemain pertahanan Marauding, Zhang, yang dikaitkan dengan perpindahan ke Chelsea awal musim ini, berkata Scolari telah mengembalikan kepercayaan kepad pasukan yang memenangi hadiah kelab terbesar Asia buat kali pertama pada tahun 2013 di bawah pemenang Piala Dunia Itali, Marcello Lippi.

“Scolari seorang jurulatih hebat. Apabila dia tiba, ia seperti pasukan kami berada di tengah-tengah gurun pasir dan Scolari membawakan kami air yang diperlukan,” Zhang memberitahu wartawan di Dubai.

Luiz Felipe Scolari. – AFP
Luiz Felipe Scolari. – AFP

“Terdapat beberapa pemain baru dan jurulatih baru, tetapi satu keadaan serupa yang kami mahukan untuk memenangi kejohanan seperti yang kami lakukan dua tahun lalu.

“Ketika masa Lippi adalah dengan pasukan juga mengajar saya banyak dan anda perlu berkeinginan bagi kejayaan dan saya mengekalkan semangat itu sehingga sekarang.”

Walaupun jika Guangzhou menewaskan Al-Ahli dan melengkapkan dua gol, Scolari akan selamanya dikenang kerana menjadi jurulatih Brazil yang mengendali kekalahan separuh akhir 7-1 memalukan kepada Jerman dalam perlawanan Piala Dunia mereka pada tahun lepas.