Scott pilih L...

Scott pilih Leishman

SYDNEY, 11 Okt – Australia, Adam Scott hari ini memilih Marc Leishman (gambar) untuk beraksi di Piala Dunia bulan minggu depan di Melbourne selepas pemain No.1 dunia, Jason Day menarik diri akibat kecederaan belakang.

Leishman, yang kini berada ranking 53 dunia, kali terakhir memenangi acara pada bulan Disember pada Cabaran Golf Nedbank di Afrika Selatan dalam Jelajah Eropah.

“Saya amat teruja bermain di Kejohanan Golf Piala Dunia bersama Adam. Saya tidak sabar untuk mewakili negara saya pulang ke rumah di Australia,” kata Leishman.

“Selain itu, saya juga berharap agar Jason diberikan pemulihan yang cepat.”

Juara 10 kali kejohanan PGA Tour, Day bercadang untuk pulang ke negaranya untuk beraksi pada acara di Kingston Heath course pada 23 hingga 27 November buat kali pertama sejak dia dan pemain dunia No.6 Scott memenangi acara itu pada tahun 2013.

Tetapi dia mengalami koyak ligamen di belakangnya pada akhir musim Jelajah PGA 2016, memaksanya untuk menarik diri dari Kejohanan BMW dan Kejohanan Jelajah, dan telah dinasihatkan untuk berehat sehingga tahun depan.

Sebanyak 28 peserta-dua sepasukan mewakili negara masing-masing dan akan bertanding di Piala Dunia, yang pada tahun ini kembali kepada 72 lubang, dengan format stroke-play. Hari-hari pertama dan ketiga persaingan akan menjadi format foursomes dan hari kedua dan terakhir dengan format fourball. – AFP