Sebahagian ma...

Sebahagian mangsa Jerman dibawa pulang

ISTANBUL, 17 Jan – Sebahagian 10 orang Jerman yang terbunuh dalam serangan yang dipersalahkan atas kumpulan berani mati (IS) di bandar Turki, Istanbul, telah dibawa pulang kelmarin.

Mayat mereka yang terbunuh dalam serangan selasa lalu dibawa ke lapangan terbang Tegel Berlin dengan menggunakan kapal pesawat pengangkutan tentera Jerman.

Saudara-mara mangsa sedang menunggu di sebuah gereja sementara yang ditubuhkan di hangar lapangan terbang Berlin.

Sebahagian 17 orang yang lain, kebanyakannya pelancong Jerman, cedera dalam serangan di kawasan bersejarah di Istanbul, berhampiran dengan Masjid Biru yang terkenal dan Hagia Sophia, bekas gereja Byzantine yang menjulang tinggi yang kini telah menjadi muzium.

Keranda jenazah mangsa dalam letupan selasa lalu di daerah Sultanahmet yang bersejarah di Istanbul diletakkan di dalam hangar Lapangan Tegel Berlin. - Reuters
Keranda jenazah mangsa dalam letupan selasa lalu di daerah Sultanahmet yang bersejarah di Istanbul diletakkan di dalam hangar Lapangan Tegel Berlin. – Reuters

Tujuh suspek telah ditahan berhubung serangan itu, kata Menteri Dalam Negeri Efkan Ala, khamis lalu.

Pihak berkuasa Turki telah mengenal pasti pengebom berani mati iaitu warga Syria berusia 28 tahun yang memasuki Turki pada 5 Januari menyamar sebagai pelarian, dengan Perdana Menteri Ahmet Davutoglu mengatakan lelaki itu adalah seorang ahli IS.

Ankara sering dikritik oleh sekutu Barat untuk tidak melakukan persiapan yang secukupnya untuk memerangi IS yang telah merampas wilayah swathes di Syria dan Iraq.

Serangan terhadap pelancong Jerman itu, bagaimanapun, adalah kali pertama disasarkan ke atas pelawat asing di Istanbul. – AFP