Sekatan kuat ...

Sekatan kuat PBB terhadap Korea Utara

BANGSA-BANGSA BERSATU, 2 Mac (AFP) – Majlis Keselamatan PBB dijangka meluluskan sekatan kuat terbaru ke atas Korea Utara atas hukuman ujian nuklear dan pelancaran roket yang keempat mereka.

Majlis itu dijangka mengundi pada draft resolusi AS yang digubal, disokong oleh China, yang bertujuan untuk penyekatan program peluru berpandu nuklear dan balistik Korea Utara yang diharamkan dengan menyekat keras sumber mata wang dan akses bahan material. Sekatan baru itu muncul apabila ujian nuklear keempat Korea Utara pada 6 Januari dan pelancaran roket kedudukan satelit pada 7 Februari yang mana dunia melihat ujian peluru berpandu balistik itu sebagai penyamaran.

Amerika Syarikat telah menyifatkan langkah-langkah itu sebagai yang paling sukar melanda Korea Utara, tetapi impaknya bergantung kepada China, iaitu sekutu tunggal Pyongyang, untuk melaksanakan sekatan.

Resolusi itu memerlukan negara-negara untuk mengambil langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini iaitu memeriksa semua kargo ke dan dari Korea Utara, mengenakan sekatan perdagangan dan kapal bar yang disyaki membawa barang-barang haram untuk Korea Utara melalui pelabuhan.

Ia juga memperuntukkan larangan eksport arang batu, besi, emas, titanium dan mineral asli bumi dari Korea Utara, dan melarang pembekalan bahan api penerbangan termasuk bahan api roket bagi kegunaan negara itu.

Sekatan perbankan akan diperketatkan dan kerajaan akan memerlukan untuk mengharamkan penerbangan daripada mana-mana pesawat yang disyaki dalam menjalankan aktiviti penyeludupan untuk Korea Utara. Di bawah langkah itu, negara anggota PBB akan mengusir diplomat Korea Utara yang terlibat dalam penyeludupan atau aktiviti haram yang lain.

Jam tangan mewah, kenderaan salji, kenderaan air seperti ‘Sea-Doos’ dan peralatan sukan akan dilarang daripada dijual ke Korea Utara, berasaskan pada satu resolusi sebelum ini yang menyasarkan kepada golongan elit Pyongyang. Majlis itu pada mulanya merancang untuk mengundi pada hari Selasa lalu, tetapi mesyuarat itu ditangguhkan atas permintaan Rusia untuk memberikan lebih banyak masa untuk mengkaji teks.