Sekurang-kura...

Sekurang-kurangnya 6 terkorban dalam banjir Texas

WASHINGTON, 30 Mei – Enam orang telah terkorban dalam banjir Texas apabila sungai-sungai memecahkan tebingnya, melimpah ke rumah-rumah dan kereta, menurut pegawai kerajaan negeri hari ini.

Membasahkan, dan dalam banyak rekod kes merekodkan hujan lebat di kawasan-kawasan barat Houston, membanjiri Sungai Brazos dan mengorbankan orang di Washington, dan daerah Travis dan Kendall.

Setakat ini, daerah Washington yang paling teruk terjejas dengan empat kematian disahkan. Tiga daripada yang mati dihanyutkan oleh air deras, menurut pengurusan kecemasan Texas.

Bandar Brenham berkata ia bergelut selepas turunan hujan 19 inci (48 sentimeter) dalam 48 jam. Penduduk setempat meredah air sehingga paras pinggang di jalan-jalan bandar, dan sama sekali tidak boleh dilalui oleh kenderaan.

Air bah itu sebenarnya sudah berhenti pada lewat Jumaat. Namun kawasan-kawasan kekal basah dan sungai, dengan tiada tempatnya untuk mengalir telah bercantum dengan bahagian-bahagian sungai Brazos dan dalam beberapa kes mengheret penduduk setempat ke arah kematian. – AFP