Selamat tingg...

Selamat tinggal Van Gaal

LONDON, 24 Mei (dpa) – Manchester United memecat pengurus Louis van Gaal lewat semalam, yang membuka ruang bagi kelab ini untuk mendapatkan Jose Mourinho.

Van Gaal, 64, mempunyai baki setahun lagi dalam kontraknya, dan pelepasannya dibuat hanya dua hari selepas United memenangi Piala FA buat kali pertama sejak 2004.

“Saya mahu berterima kasih kepada Louis dan kaki tangannya bagi tugasan cemerlang dalam tempoh dua tahun dalam memenangi dan menyamakan rekod Piala FA ke-12 bagi kelab itu,” kata naib pengerusi eksekutif United, Ed Woodward.

“Dia memiliki sifat profesionalisme yang hebat dan keperibadian sepanjang masanya di sini. Dia meninggalkan kami dengan legasi dengan memberikan beberapa pemain muda keyakinan untuk menunjukkan keupayaan mereka pada peringkat lebih tinggi. Semua orang di kelab itu mengharapkan yang terbaik pada masa depan.”

Dalam kenyataan, Van Gaal menggelarnya satu “penghormatan” untuk menguruskan United tetapi berkata “kecewa” untuk tidak memenuhi kontraknya.

Louis van Gaal yang mengendalikan Manchester United dari 2014 hingga 2016. – AP
Louis van Gaal yang mengendalikan Manchester United dari 2014 hingga 2016. – AP

“Saya percaya asas itu diletakkan kukuh bagi membolehkan kelab terus melangkah ke depan dan mencapai kejayaan yang lebih besar,” katanya.

Van Gaal berkata ia adalah satu “kegembiraan” bertugas bersama pemain, di mana dia berterima kasih dan mengharapkan yang terbaik bagi musim depan.

“Ia adalah satu kegembiraan melihat terlalu ramai pemain muda untuk mendapatkan peluang mereka untuk berada dalam pasukan pertama dan cemerlang,’ katanya. “Saya bersedia melihat perkembangan pemain muda ini pada musim depan.”

United berkata keputusan ke atas pengganti van Gaal akan diumumkan tidak lama lagi.

Mourinho dikaitkan dengan tugasan itu sejak dipecat oleh Chelsea pada Disember lalu dan media British melaporkan dia mungkin dinamakan dalam jawatan itu dalam masa beberapa hari.

Digaji pada 2014, van Gaal menamatkan tangga keempat dalam musim pertamanya untuk berada dalam Liga Juara–Juara. Tetapi United jatuh di tangga kelima dalam kempen yang baru saja selesai dan gagal untuk layak bagi persaingan kelab terbaik Eropah.

Ramai peminat berang dengan gaya permainan defensif United kendalian van Gaal, yang memilih kelab itu lebih kepada serangan ketika bekas pengurus Alex Ferguson menguruskan dan bos kerap menghubungi di Old Trafford ketika musim ini.

ARTIKEL YANG SAMA