Selepas Zika,...

Selepas Zika, Brazil berdepan H1N1

SAO PAULO, 1 April (AFP) – Brazil, negara yang paling teruk dilanda virus Zika itu, sedang menghadapi satu lagi masalah kesihatan, iaitu wabak selesma babi (H1N1), apabila negara itu akan menjadi tuan rumah kepada Sukan Olimpik dalam hanya beberapa bulan lagi.

Wabak virus H1N1 itu telah membunuh 46 orang dalam masa kurang daripada dua bulan di Brazil, iaitu 10 kali ganda angka dalam tahun 2015, kata Kementerian Kesihatan.

Rio de Janeiro, yang akan menjadi tuan rumah kepada acara itu dari 05-21 Ogos, melaporkan kematian pertama H1N1 Khamis lalu oleh pihak berkuasa penjagaan kesihatan.

Melalui 19 Mac, 305 kes telah dilaporkan di seluruh negara, berbanding 141 dalam tahun 2015. Sebahagian besar 260 kes, 38 daripada mereka maut dilaporkan di rantau Sao Paulo, enjin ekonomi dan kewangan kuasa besar Amerika Selatan.

Orang ramai telah menunggu dalam barisan selama lebih tiga jam di luar beberapa hospital bagi mendapatkan vaksin.

Di Brazil, virus H1N1 telah biasanya muncul dalam tahun-tahun kebelakangan antara Mei dan Julai apabila suhu sejuk.

Tetapi tahun ini ia telah mengejutkan pihak berkuasa kesihatan kerana ia bermula pada bulan Februari.

Ia tidak jelas mengapa, tetapi ramai doktor mengatakan ia berpunca daripada warga Brazil yang mengembara ke hemisfera utara pada bulan-bulan pertama tahun ini.

Wabak utama H1N1 tercetus pada Jun 2009, satu amaran pandemik Pertubuhan Kesihatan Dunia, selepas virus itu muncul dari Mexico dan Amerika Syarikat.

Wabak itu mengorbankan kira-kira 18,500 orang di 214 negara. Amaran itu ditarik balik pada bulan Ogos 2010.

Sejak akhir 2015, Brazil telah berada di pusat krisis virus Zika. Virus ini telah dipersalahkan kerana kecacatan kelahiran anak damit dari wanita yang dijangkiti virus itu, yang dibawa oleh nyamuk.