Selesai laksa...

Selesai laksana misi

CHRISTCHURCH, New Zealand, 16 Nov – Para penyelamat di New Zealand hari ini telah selesai melaksanakan usaha pemindahan beramai-ramai para pelancong selepas berlakunya gempa bumi yang memusnahkan, menurut para pegawai di bandar Wellington menutup blok-blok bangunan yang berpotensi berbahaya.

Kumpulan pelancong terakhir yang terperangkap telah menaiki kapal tentera laut HMNZS Canterbury lewat hari ini di Kaikoura, bandar tepi laut South Island yang memperlihatkan kes daripada gegaran kuat 7.8 magnitud.

“Kami telah mengeluarkan mereka semua, itu adalah usaha yang luar biasa,” jurucakap Pasukan Palang Merah Simon Makker memberitahu AFP dari bandar yang terjejas itu.

“Kumpulan terakhir itu bertepuk sorak dan menari di jalan raya dalam perjalanan keluar mereka.”

Kapal-kapal dari AS, Kanada dan Australia juga belayar menuju bandar itu untuk memberikan bekalan kecemasan dan bantuan logistik.

Gambar yang disediakan oleh Pasukan Pertahanan Diraja New Zealand, menunjukkan mereka yang telah dipindahkan dari bandar Kaikoura yang terjejas oleh gempa bumi, berehat di dalam kapal laut New Zealand, HMNZS Canterbury pada 16 November. – AP
Gambar yang disediakan oleh Pasukan Pertahanan Diraja New Zealand, menunjukkan mereka yang telah dipindahkan dari bandar Kaikoura yang terjejas oleh gempa bumi, berehat di dalam kapal laut New Zealand, HMNZS Canterbury pada 16 November. – AP

Pada ketika gempa bumi para penduduk Kaikoura seramai 2,000 orang ditambah oleh kira-kira 1,000 orang pelancong yang tertarik dengan pelayaran sambil menonton ikan paus yang terkenal di rantau itu.

Mereka terkandas apabila gegaran, itu yang telah meragut dua jiwa, memutuskan jalan raya dan laluan landasan kereta api, yang mengakibatkan bandar itu kekurangan air dan hanya menerima sedikit bekalan tenaga.

Makker berkata kebanyakan pelancong dibawa menggunakan pengangkutan udara oleh helikopter tentera, dengan kira-kira 250 orang dijangka berlepas dari HMNZS Canterbury menuju kawasan berhampiran Christchurch lewat hari ini.

“Mungkin ada masih yang tertinggal, tetapi tumpuan kini beralih pada kebajikan para penduduk,” katanya lagi.

Gegaran itu dirasakan di seluruh negara yang mengakibatkan gegaran kuat di Wellington kira-kira 250 kilometer jauhnya.

Bandar itu pada awalnya dikatakan telah terlepas dari kerosakan serius tetapi majlis bandar berkata hari ini bahawa pemeriksa kejuruteraan telah membangkitkan kebimbangan tentang kira-kira 60 buah bangunan di pusat bandar.

Kira-kira sebuah dianggap pasti dalam kedudukan bakal runtuh dan akan dimusnahkan secara berhati-hati, manakala yang lain adalah blok pejabat kerajaan yang sepatutnya kalis gempa bumi.

Perdana menteri John Key berkata dia ‘bingung’ dengan kegagalan bangunan itu memandangkan kod bangunan ketat di Wellington, yang terletak di atas rangkaian garis sesar.

“Soalan masih perlu ditanyakan dan itu akan berlaku,” beliau memberitahu Radio New Zealand.

Gegaran, salah satu yang paling kuat di negara Selatan Pasifik yang cenderung dilanda gempa bumi, telah diikuti dengan lebih 1,700 kejutan lanjur, yang merumitkan usaha bantuan.” – AFP