Sembilan terk...

Sembilan terkorban dalam banjir kilat

BERLIN, 2 Jun – Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dalam banjir yang telah mendatangkan bencana di Jerman dan Perancis, memerangkap orang di rumah mereka dan memaksa pasukan penyelamat untuk mengayuh bot penyelamat ke bawah jalan-jalan yang bertukar menjadi sungai berlumpur.

Di Paris, pegawai telah meletakkan halangan banjir kecemasan hari ini di sepanjang sungai Seine selepas hari hujan lebat termasuk berhampiran Louvre.

Sebelumnya, empat mayat ditemui terapung-apung dalam rumah di Perancis dan Jerman semalam dalam kejadian banjir kilat yang mengakibatkan air mengibas pintu-pintu salah sebuah rumah desa yang paling terkenal di Loire Valley.

Hujan lebat yang melanda beberapa kawasan di Perancis, Jerman dan Australia memutuskan jalan raya, mengakibatkan ramai orang terkandas di atas bumbung rumah dan memaksa sekolah ditutup dan pihak kaji cuaca di Perancis memberi amaran tentang lebih banyak turunan hujan pada hari ini.

Gambar menunjukkan sebuah kereta yang rosak di kawasan kediaman yang dilanda banjir selepas hujan lebat di Simbach am Inn semalam.  Empat mayat ditemui sebelumnya telah terapung di kawasan perumahan di Perancis dan Jerman. - AFP
Gambar menunjukkan sebuah kereta yang rosak di kawasan kediaman yang dilanda banjir selepas hujan lebat di Simbach am Inn semalam. Empat mayat ditemui sebelumnya telah terapung di kawasan perumahan di Perancis dan Jerman. – AFP

Tiga orang yang terperangkap di sebuah rumah di rumah penginapan Simbach am di selatan Jerman telah ditemui mati, menurut pihak berkuasa setempat dan pihak polis memberi amaran beberapa orang mungkin berada di tingkat bawah bangunan itu.

Mayat wanita berusia 86 tahun ditemui di dalam rumah yang ditenggelami air di Souppes-sur-Loing di tengah Perancis, yang beberapa kawasannya telah dilanda oleh banjir paling teruk dalam tempoh 100 tahun.

Di Voire Valley, Perancis, di kawasan luas air berkumpul di hadapan rumah desa abad ke-16, Chateau of Chambord, yang memperlihatkan imej istana kota Renaissance yang sering dikunjungi.

Dalam satu kejadian di selatan Bavaria, perkhidmatan kecemasan telah menyelamatkan 20 orang dalam sebuah kumpulan sekolah apabila perjalanan mereka di sungai Regen dengan menaiki bot berdepan masalah dengan arus kuat dicetuskan oleh ribut yang melanda tiba-tiba, menurut pihak berkuasa.

Di Selatan Paris di bandar Montargis, banjir telah merubah sebatang jalan raya menjadi terusan, yang memaksa penduduk setempat mengenakan but untuk mengharungi air banjir dengan kepayahan.

Empat orang terbunuh dan dua belas orang lagi cedera di selatan rantau Baden-Wuerttemberg antara hari Ahad dan Isnin. – AFP