Senat AS gugu...

Senat AS gugurkan peraturan pelepasan loji kuasa

WASHINGTON, 18 Nov (AFP) – Republikan yang dikuasai oleh Senat AS menerima pakai dua resolusi semalam untuk mengugurkan peraturan utama pentadbiran Barack Obama yang mahu mengehadkan pelepasan gas rumah hijau oleh loji kuasa, tetapi presiden itu akan menggunakan kuasa untuk membatalkan pergerakan itu.

Ahli Kongres menerima pakai bil 52-46, tetapi kebanyakan ahli demokrat menentang.

Undi sebahagian besarnya bertujuan untuk menarik perhatian kepada permusuhan majoriti Republikan kepada usaha Obama untuk melawan perubahan iklim. Republikan telah menekankan kos ekonomi yang diceburi, terutamanya di negeri-negeri perlombongan arang batu.

Pada bulan Ogos, Obama menyampaikan ‘Pelan Penghapusan Kuasa,’ yang akan mengurangkan pelepasan dalam sektor tenaga di Amerika Syarikat sebanyak 32 peratus pada tahun 2030.

Dewan Negara semalam telah mengguna pakai rang undang-undang lain pada pertumbuhan masa depan. Dewan Rakyat juga perlu mengundi pada undang-undang peraturan. Rumah Putih berkata semalam bahawa Obama merancang untuk menggunakan kuasa veto beliau jika perlu.

Ramai konservatif dalam Dewan Negara dan Dewan Rakyat menafikan bahawa perubahan iklim adalah hasil daripada industri manusia dan pertanian, dan telah menentang bahawa kuasa pelepasan yang direka adalah untuk memperlahankan pemanasan global.

Obama akan berada di Paris bagi sidang kemuncak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bermula akhir bulan ini, bertujuan untuk menghasilkan perjanjian di seluruh dunia yang pertama untuk mengurangkan pemanasan global terhadap pelepasan gas rumah hijau.

Persidangan kemuncak PBB (COP21) itu akan diadakan di Le Bourget di utara Paris, dari 30 November hingga 11 Disember, dan bertanggungjawab untuk menghasilkan lebih banyak tindakan di semua negara di dunia bermula pada tahun 2020.

ARTIKEL YANG SAMA