Senator baharu angkat sumpah

ISLAMABAD, 12 Mac – Anggota senator Pakistan yang baharu dilantik pada hari ini, termasuk seorang wanita daripada warga minoriti Hindu di negara itu mengangkat sumpah, tatkala berlakunya tuduhan mengenai terdapatnya beberapa senator yang telah memberikan rasuah untuk menjadi ahli parlimen.

Tetapi skandal rasuah itu tidak dikaitkan dengan Krishna Kumari yang tersenyum ketika menjadi wanita pertama daripada warga minoriti Hindu untuk menjadi ahli di parlimen, walaupun berasal dari sistem kasta yang paling rendah yang masih berada di Pakistan dan India.

Kumari telah mengalahkan seorang wakil yang dikaitkan dengan kumpulan militan Taliban dalam pilihan raya awal bulan ini dan disambut hangat oleh ahli parlimen yang kebanyakannya beragama Islam, ketika dia memasuki dewan senat buat kali pertama pada hari ini dalam peristiwa yang bersejarah itu.

Kumari yang berasal dari sebuah perkampungan terpencil di selatan wilayah Sindh adalah di antara beberapa ahli parlimen yang datang di Dewan Parlimen, 104 ahli yang dipilih untuk tempoh enam tahun.

Krishna Kumari (tengah) Senator komuniti Hindu Pakistan yang baharu dipilih, tiba di Parlimen bersama anggota keluarganya kelmarin di Islamabad, Pakistan. – AP

Mereka menggantikan ahli parlimen sebelumnya yang telah menyelesaikan tugas mereka. 52 penggubal undang-undang yang lain telah dipilih pada tahun 2015.

Daripada 52 yang baru dipilih, 51 telah mengangkat sumpah hari ini kerana salah seorang penggubal undang-undang, Ishaq Dar, berada di luar negara.

Dar adalah menteri kewangan di bawah bekas Perdana Menteri Nawaz Sharif yang dibatalkan kelayakannya oleh Mahkamah Agung pada bulan Julai lalu kerana menyembunyikan aset kewangan.

Di bawah sistem dua ruang Pakistan, Senat itu diasingkan daripada Perhimpunan Kebangsaan, atau dewan bawah parlimen, di mana ahli parlimen dipilih dalam undian di seluruh negara. Senat adalah ruang penggubal undang-undang dan tiada rang undang-undang perlembagaan boleh menjadi undang-undang jika rumah besar Senat menolaknya. – AP