Seorang maut,...

Seorang maut, 3 cedera tembakan di Austin

AUSTIN, Texas, 1 Ogos – Insiden tembak-menembak di kawasan hiburan yang penuh sesak di pusat bandar Austin semalam menyebabkan suasana huru-hara, mengakibatkan seorang wanita maut dan tiga yang lain cedera dan polis kini sedang mencari suspek.

Polis Austin berkata, mereka ingin menyoal seorang lelaki yang berkemungkinan memiliki senjata berusia 24 tahun dalam tembakan semalam. Polis sedang mengedarkan gambar seorang lelaki yang dinyatakan dalam satu kenyataan sebagai ‘orang yang dikehendaki.’

Ketua Staf Polis Austin, Brian Manley berkata polis menerima laporan mengenai tembakan yang berlaku di Sixth Street District Entertainment sejurus selepas pukul 2 semalam, dan mendapati bahawa lima orang telah ditembak.

“Ia adalah satu adegan yang sangat huru-hara,” kata Manley. “Ramai orang yang berjalan dalam arah yang berbeza dengan semua bunyi tembakan keluar.”

Polis menyekat kawasan Sixth Street selepas dua tembakan berlaku semalam di pusat bandar Austin, Texas. Polis Austin berkata tembakan berlaku di kawasan hiburan di bandar tersebut. – AFP
Polis menyekat kawasan Sixth Street selepas dua tembakan berlaku semalam di pusat bandar Austin, Texas. Polis Austin berkata tembakan berlaku di kawasan hiburan di bandar tersebut. – AFP

Seorang wanita disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, dan tiga wanita lain telah dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Brackenridge dengan kecederaan yang serius, tetapi tidak mengancam nyawa. Manley berkata, mangsa lain enggan dibawa ke hospital.

“Kami mempunyai pelbagai individu, saksi, yang sedang ditemubual,” kata Manley. “Kami mempunyai seorang individu yang pada mulanya terkenal sebagai seseorang yang berkepentingan, bagaimanapun status orang itu pada ketika ini adalah tidak dapat ditentukan.”

Manley berkata disebabkan kehadiran begitu ramai orang, polis telah mengesan seorang suspek dari saksi. Bagaimanapun, beliau berkata, penerangan diberi secara konsisten, tetapi tidak semua yang sama.

Polis asalnya dilaporkan adegan penembak aktif di kawasan itu, tetapi Manley berkata dua kejadian berasingan menyebabkan kekeliruan.

Beliau berkata terdapat satu lagi konfrontasi di garaj letak kereta yang berhampiran, di mana seorang lelaki telah dibawa ke hospital selepas konfrontasi itu, tetapi keadaannya tidak diketahui. – AP