Seorang maut,...

Seorang maut, polis cedera di New Orleans

NEW ORLEANS, 22 Ogos – Seorang lelaki maut dan polis Louisiana telah ditembak di bahagian lengan semalam semasa menjalankan penyiasatan berkaitan dengan kecurian kereta di New Orleans.

Penguasa Polis New Orleans, Michael Harrison berkata semasa sidang akhbar semalam bahawa anggota penyiasat telah berhenti di 7th Ward pada kira-kira 15:30 selepas mengesyaki kenderaan yang dipercayai dilaporkan dicuri.

Tiga suspek muncul dari kenderaan dan seorang daripadanya telah menembak anggota penyiasat, salah seorang mereka ditembak di siku, kata Harrison.

Suspek kemudian melarikan diri dari tempat kejadian, bersembunyi di blok berdekatan di kawasan itu. Dalam masa beberapa minit, pegawai polis New Orleans dan Louisiana tiba di tempat kejadian dan mula mencari suspek.

Apabila pihak berkuasa mula mengesan salah seorang suspek, satu adegan tembak-menembak telah berlaku antara polis dan suspek tersebut, yang kemudian maut terkena tembakan polis, kata Harrison. Beliau meninggal dunia di tempat kejadian.

Butiran mengenai suspek yang terbunuh itu tidak dapat dipastikan. Polis masih mencari kedua-dua suspek lain, yang digambarkan sebagai lelaki berkuluit hitam, kata Harrison.

“Adegan ini masih sangat aktif,” katanya.

SWAT dan FBI juga membantu dalam siasatan.Detektif telah mengkaji rakaman video dari kamera dalam kereta dari kedua-dua agensi serta kamera badan NOPD yang diaktifkan di tempat kejadian, kata Harrison.

Polis yang ditembak digambarkan dalam keadaan stabil, Polis Louisiana, Kolonel Mike Edmonson berkata pada sidang akhbar itu. – AP

ARTIKEL YANG SAMA