Seorang peker...

Seorang pekerja China maut dalam serangan militan

BEIJING, 2 Mac (Reuters) – Seorang warga China terbunuh dan tiga lagi cedera dalam serangan ‘militan’ di Laos, lapor media kelmarin, iaitu serangan kedua di negara itu yang melibatkan pekerja China tahun ini.

Konsulat China di wilayah Luang Prabang mengesahkan serangan Selasa lalu, “yang mana bertujuan di ladang sebuah syarikat pelaburan China”, kata agensi berita rasmi Xinhua. Para pekerja yang cedera telah dihantar ke hospital dan pasukan keselamatan “dihantar untuk menghapuskan militan”, kata Xinhua.

Laporan itu tidak memberikan butiran lanjut dan ianya tidak jelas jika pekerja itu China sengaja disasarkan. Xinhua berkata satu lagi serangan berlaku pada masa yang sama di rantau itu yang mensasarkan keatas sebuah bas dan sebuah trak pikap di mana sekurang-kurangnya lima orang dari Laos cedera.

Pada akhir bulan Januari, dua warga China maut manakala seorang lagi cedera dalam satu letupan bom yang disyaki di Laos.

Kejadian itu berlaku di rantau Xaysomboun yang terpencil, yang telah dilanda oleh konflik sporadis antara kerajaan dan militan etnik Hmong selama bertahun-tahun. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi penyamun untuk beroperasi di kawasan luar bandar di negara itu. Peningkatan serangan keatas pekerja China itu apabila syarikat China mengembangkan operasi mereka di luar negara.

Pada bulan November lalu, tiga eksekutif dari sebuah syarikat kereta api negeri yang dikendalikan oleh China terbunuh apabila militan menyerang sebuah hotel di Mali, yang menjadikan China untuk bertindak balas terhadap ancaman luar negara.