Seorang terbu...

Seorang terbunuh kekacauan di Milwaukee

MILWAUKEE, 15 Ogos – Polis berkata seorang telah ditembak pada bantahan Milwaukee petang semalam dan para pegawai telah menggunakan kenderaan berperisai untuk mengambil mangsa yang tercedera itu ketika malam kedua kekacauan ekoran penembakan seorang lelaki kulit hitam oleh pihak polis, tetapi pemusnahan harta benda tidak berulang.

Kira-kira dua puluh empat pegawai yang mengenakan pakaian rusuhan menghadapi sebuah kumpulan yang melontar batu besar dan benda-benda lain ke arah polis berhampiran tempat lelaki kulit hitam itu ditembak mati sehari sebelumnya.

Polis bertindak untuk cuba menyuraikan orang ramai dan memberi amaran akan membuat tangkapan.

Polis membawa orang yang tercedera itu ke hospital dalam kereta berperisai.

Televisyen tempatan memperlihatkan pihak polis membentuk barisan dan menggunakan perisai untuk memesongkan benda-benda. Seorang pegawai polis terjatuh selepas terkena salah satu benda dan dipindahkan oleh rakan pegawai-pegawainya.

Pihak polis juga berkata pegawai yang tercedera telah dihantar ke hospital selepas sebiji batu besar memecahkan cermin sebuah kereta skuad.

Sebelumnya, video yang dirakam dari sebuah helikopter media menunjukkan sekumpulan kecil pembantah berlari di jalan raya, mengangkat perintah pembinaan berwarna jingga dan melontarkannya. Di Twitter, pihak polis memperlihatkan tiga lokasi tempat yang menurut mereka tembakan telah dilepaskan.

Tidak ada laporan lain tentang kecederaan itu dan kemusnahan besar harta benda selepas enam perniagaan terbakar dalam kekacauan Sabtu lalu.

Ketua polis Edward Flynn berkata pada sidang media semalam bahawa lelaki yang kematiannya mencetuskan rusuhan malam Sabtu lalu itu telah ditembak selepas dia berpaling ke arah seorang pegawai dengan membawa senapang di tangannya. – AP

ARTIKEL YANG SAMA