Sepanyol sambut hari kemerdekaan

MADRID, 12 Okt – Sepanyol memperingati hari kemerdekaannya hari ini dengan memperlihatkan perpaduan melalui penentang-penentang kemerdekaan Catalan, sehari selepas kerajaan pusat memberikan pemimpin pemisah rantau itu tempoh hingga minggu depan untuk menjelaskan sama ada dia berhasrat meneruskan dengan pemisahan.

Negara itu ditengah krisis politiknya yang paling teruk dalam satu generasi selepas para pemisah di rantau timur laut yang kaya itu mengundi dalam referendum yang diharamkan, pada 1 Oktober untuk berpisah dari Sepanyol.

Perdana Menteri Mariano Rajoy dan Raja Felipe VI dijangka menghadiri tradisi perbarisan tentera di tengah Madrid, yang mana bendera-bendera Sepanyol telah diikat pada anjung-anjung dan tingkap sekitar bandar itu oleh para penyokong perpaduan pada cuti di seluruh negara.

Rajoy berikrar akan melakukan segalanya dalam kuasanya untuk menghalang pemisahan Catalan dan semalam kerajaannya berkata ia akan mengawal rantau itu jika ia mendesak pemisahan.

Penunjuk perasaan mengibarkan bendera Sepanyol dan Catalan semasa demonstrasi yang dipanggil oleh Masyarakat Sipil Catalan di bawah motto ‘Catalonia yes, Spain too’ di Barcelona pada 12 Oktober 2017. – AFP

Amaran itu dibuat selepas presiden Catalonia Carles Puigdemont pada Selasa lalu mengumumkan bahawa beliau telah menerima mandat bagi ‘Catalonia menjadi sebuah negara merdeka’ dan telah menandatangani pengisytiharan kemerdekaan tetapi meminta para ahli undangan serantau menangguhkannya untuk membolehkan dialog dengan Madrid.

Kesahan pengisytiharan tidak jelas.

Selepas mengadakan mesyuarat kabinet tergempar, Rajoy memberitahu para ahli undangan bahawa Puigdemont mempunyai tempoh sehingga Isnin depan untuk memutuskan jika beliau merancang meneruskan dengan pemisahan dan tempoh sehingga Khamis depan untuk menimbangkan semula, atau Madrid akan menggantung autonomi serantau Catalonia. – AFP