Separuh pendu...

Separuh penduduk China guna Internet

BEIJING, 23 Julai – China kini sudah memiliki seramai 668 juta pengguna Internet, yang diperkira 48.8 peratus daripada jumlah penduduk di negara itu, ketika e-dagang meledak dalam ekonomi kedua terbesar di dunia itu, menurut pihak berkuasa.

Sejumlah 18.94 juta pengguna baru – lebih daripada penduduk Chile – telah ditambah dalam enam bulan tahun ini, menurut laporan daripada Pusat Maklumat Rangkaian Internet China (CNNIC) semi-kerajaan.

“Permohonan perniagaan bergerak berkembang pesat ketika permohonan Internet membangun dalam cara yang relevan dengan ekonomi dan meningkatkan pengalaman.

China, yang sudah pun mempunyai lebih pengguna web daripada negara lain di dunia ini, menjelaskan penduduk online ketika mereka yang menggunakan Internet sekurang-kurangnya sekali dalam masa enam bulan.

Bilangan pengguna pembayaran bergerak bertambah sebanyak 26.9 peratus dari Disember hingga 276 juta, sementara itu mereka menggunakan telefon bimbit mereka untuk membeli-belah meningkat 14.5 peratus kepada 270 juta, menurut kenyataan semalam.

Dalam masa separuh pertama tahun ini, jualan runcit online China meningkat 39.1 peratus dari tahun lalu hingga mencecah 1.6 trilion yuan ($258 bilion), menurut data kerajaan sebelumnya. – AFP