Serangan anti...

Serangan anti-China rosakkan patung bersejarah

TAIPEI, 31 Dis (AFP) – Dua patung yang didermakan aktor Jackie Chan, kepada muzium baharu di Taiwan disimbah cat dan diconteng slogan anti-China, Rabu lalu.

Ia mencerminkan ketegangan yang semakin meningkat berhubung pengaruh Beijing di pulau yang berpisah dari China pada 1949.

Patung kepala naga dan kuda daripada gangsa itu diletakkan di taman dekat cawangan terbaharu Muzium Istana Negara di selatan bandar Chiayi.

Ia adalah replika peninggalan purba dari Dinasti Qing, yang diumpamakan imbauan masa lalu ketika China menderita di bawah penjajah asing.

Antara patung yang didermakan aktor Jackie Chan, kepada muzium baharu di Taiwan disimbah cat dan diconteng slogan anti–China.
Antara patung yang didermakan aktor Jackie Chan, kepada muzium baharu di Taiwan disimbah cat dan diconteng slogan anti–China.

Serangan berlaku hanya tiga hari selepas lokasi itu dibuka Isnin lalu. Kepala haiwan itu disimbah cat merah dan diconteng dengan perkataan “barisan budaya bersatu” oleh dua penyerang yang tidak dikenali.

Siasatan polis mendapati serangan itu dilakukan seorang lelaki dan seorang wanita.

Ini bukan kali pertama patung menjadi sasaran penunjuk perasaan, yang bimbang dengan hubungan baik di antara Taiwan dan China.