Serangan bera...

Serangan berani mati bunuh lebih 30 nyawa di Iraq

BAGHDAD, 12 Jan (AFP) – Lelaki bersenjata dan pengebom berani mati membunuh sekurang-kurangnya 12 orang di kawasan pasar yang sibuk di Baghdad, sementara dua letupan di sebuah kafe di utara ibu negara Iraq meargut 20 nyawa.

Satu serangan yang didakwa oleh kumpulan Negara Islam dan melibatkan letupan bunuh diri, pertempuran dan penebusan mendatangkan huru-hara di kawasan timur Baghdad al-Jadida.

“Sebuah kereta datang … lelaki bersenjata datang dan keluar dari kereta. Mereka mula menembak, membunuh orang, terdapat ramai orang mati,” kata seorang saksi, Salman Hussein.

Pemuda itu terkejut apabila salah seorang penyerang bertemu pemilik kedai yang sedang bercakap dengan telefon bimbitnya sebelum penyerang itu membunuh diri dengan meletupkan tali pinggangnya.

“Kereta mereka datang sarat dengan bahan letupan dan ia meletup,” katanya.

Penduduk memeriksa kawasan letupan bom kereta di Baghdad. – Reuters
Penduduk memeriksa kawasan letupan bom kereta di Baghdad. – Reuters

Ketua Perintah Operasi Baghdad, Leftenan Jeneral Abdul Amir al-Shammari, menegaskan kepada pemberita di tempat kejadian bahawa keadaan segera dapat dikawal.

Beliau menafikan laporan dari beberapa pegawai polis Baghdad dan Kementerian Dalam Negeri bahawa penyerang memegang beberapa orang tebusan di pusat membeli-belah berdekatan Zahrat Baghdad.

Tetapi seorang pegawai kanan polis memberikan maklumat yang berbeza, berkata penyerang menyembur tembakan dan meletupkan bom kereta di jalan sebelum memasuki pusat membeli-belah dan mengambil tebusan.

“Apabila pasukan keselamatan terlalu dekat dengan mereka, mereka membunuh tiga tebusan,” katanya. Beberapa sumber lain memberi maklumat yang sama.

Serangan itu dilakukan oleh ‘empat tentera khalifa’ dan Syiah. Ia berkata, salah satu daripada ahli-ahli IS itu meletupkan dirinya dalam kenderaan yang sarat dengan bahan letupan apabila ‘murtad menghantar bala bantuan’.