Serangan Boko...

Serangan Boko Haram, 50,000 larikan diri

GENEVA, 8 Jun – Dianggarkan lebih 50,000 orang dipercayai telah melarikan diri dari rumah mereka di tenggara Niger sejak Jumaat lalu selepas satu siri serangan oleh pengganas militia Boko Haram Islam di bandar Bosso.

Serangan berlaku pada hari Jumaat, Ahad dan Isnin, Agensi Pelarian PBB (UNHCR) berkata semalam, sambil menambah bahawa keadaan semasa di Bosso adalah tidak jelas.

Pekan ini berada dalam wilayah Diffa yang bermasalah, di mana sudah 240,000 orang yang melarikan diri.

“Ramai orang yang mengalami trauma dan bimbang tentang keselamatan mereka,” Jurucakap UNHCR Adrian Edwards berkata pada sidang akhbar di Geneva. Majoriti daripada mereka keluar pada bulan September dengan berjalan kaki di jalan raya ke Toumour, Kira-kira 30 kilometer barat Bosso.

Bosso dilanda adegan pertempuran ganas antara angkatan tentera dan pejuang Boko Haram sejak Mei lalu.

UNHCR bulan lalu memberi amaran bahawa keadaan keselamatan dan kemanusiaan yang semakin buruk di rantau Diffa itu. Apabila penyebaran pemberontakan dari Nigeria menuju ke Niger.

Kumpulan fundamentalis Sunni mempunyai pangkalan yang tersendiri di Nigeria, di mana ia cuba untuk menubuhkan khilafah Islam dan dikaitkan dengan pergerakan Kumpulan Negara Islam. Kumpulan fundamentalis Sunni telah membunuh sekurang-kurangnya 14,000 orang di rantau ini sejak 2009. – dpa