Serangan bunu...

Serangan bunuh 7 ahli Al-Qaeda

ADEN, 5 Sept – Satu serangan dron yang dipercayai milik Amerika Syarikat telah membunuh 7 orang ahli Al-Qaeda yang disyaki di tengah Yaman, menurut seorang pegawai keselamatan.

Pegawai itu berkata peluru berpandu yang dilancarkan daripada ‘dron Amerika’ itu telah mengenai bangunan pangsapuri di kawasan Al-Wadi wilayah Marib, timur ibu negara Sanaa, membunuh tujuh orang lewat Ahad lalu.

Amerika Syarikat, yang jarang mengakui operasi dron tanpa pemandunya di Yaman sejak bertahun-tahun lagi, disyaki telah menjalankan berpuluh-puluh serangan terhadap apa yang dikatakannya adalah Al-Qaeda, anggota Semenanjung Arab (AQAP).

AQAP dan kumpulan Negara Islam (IS) telah mengeksploitasi kekuasaan akibat konflik antara kerajaan dan pemberontak Iran yang disokong bagi memperluaskan kehadiran mereka di semenanjung negara Arab.

Warga Yaman berdiri berhampiran binatang yang telah mati dan kemusnahan rumah akibat serangan udara yang diketuai Arab Saudi di bandar Sanaa semalam. – AFP
Warga Yaman berdiri berhampiran binatang yang telah mati dan kemusnahan rumah akibat serangan udara yang diketuai Arab Saudi di bandar Sanaa semalam. – AFP

Amerika Syarikat telah berikrar untuk meneruskan kempen menentang AQAP, dianggap anggota rangkaian Al-Qaeda yang merbahaya.

Satu gabungan tentera diketuai Arab Saudi yang menyokong kerajaan Yaman juga telah mengubah haluannya kepada AQAP dengan menyasarkan serangan udara.

Gabungan yang disokong kuasa-kuasa pro-kerajaan yang melancarkan serangan tahun ini telah merebut kembali beberapa bandar dari AQAP.

Lebih daripada 6,600 orang telah terbunuh dalam konflik Yaman sejak Mac 2015, PBB berkata. – AFP