Serangan di ...

Serangan di Mosul dilancar

Al-SHURA, Iraq, 17 Okt – Pasukan Iraq melancarkan serangan hari ini untuk mengambil alih Mosul dan perjanjian tembakan maut kepada kumpulan ‘khalifah’ Islamic State (IS) di bandar tempat ia diumumkan dua tahun lalu.

Permulaan serangan yang sudah lama dinantikan itu menimbulkan kebimbangan bagi ratusan ribu orang awam yang terperangkap di bandar kedua terbesar Iraq, dengan kumpulan bantuan memberi amaran tentang krisis kemanusiaan besar-besaran.

Kira-kira 30,000 pasukan persekutuan telah mengetuai serangan itu, disokong oleh pasukan bantuan udara dan darat dari pasukan gabungan 60 buah negara yang diketuai AS, dalam apa yang dijangka akan menjadi serangan sukar dan panjang di kubu kuat IS yang terbesar di Iraq.

Pasukan Iraq dilihat sedang mempersiapkan senjata dan amunisi ketika barisan kenderaan bersenjata menuju ke Mosul dari bandar Al-Shura, kira-kira 45 km dari selatan bandar.

Pentagon menyifatkan operasi itu sebagai satu ‘langkah muktamad’ dalam memerangi IS namun komander tertinggi pasukan gabungan diketuai AS itu memberi amaran ia mungkin berakhir berminggu-minggu atau lebih. Perdana Menteri Iraq, Haider al-Abadi mengumumkan permulaan serangan dalam ucapan televisyen pada awal hari ini.

Pejuang peshmerga Kurdish Iraq menembakkan peluru mortar dari gunung Zardak, kira-kira 25km dari timur Mosul, ketika mereka mengambil bahagian dalam operasi menentang kumpulan jihad IS, pada 17 Oktober. – AFP
Pejuang peshmerga Kurdish Iraq menembakkan peluru mortar dari gunung Zardak, kira-kira 25km dari timur Mosul, ketika mereka mengambil bahagian dalam operasi menentang kumpulan jihad IS, pada 17 Oktober. – AFP

“Hari ini saya umum permulaan operasi kemenangan ini untuk membebaskan anda dari keganasan dan pengganasan Daesh (IS),” kata Abadi.

IS mengawal sebahagian besar Iraq dan kejiranan Syria pada pertengahan 2014, mengumumkan rentas sempadan ‘khalifah’ dan melakukan kekejaman berleluasa.

Ketika serangan bermula, pasukan persekutuan bergerak dari pangkalan utama mereka, Qayyarah, selatan Mosul, sementara pasukan peshmerga dari rantau autonomi Kurdish mara ke timur.

Sekitar 4,000 peshmerga Kurdish mengambil bahagian dalam desakan untuk menuntut semula kampung-kampung yang pernah dihuni oleh anggota minoriti Kristian dan Kakai, menurut kenyataan. – AFP