Serangan di S...

Serangan di Syria ragut 82 nyawa

BEIRUT, 26 Jun (AFP) – Sekurang-kurangnya 82 orang termasuk 58 orang awam terbunuh dalam serangan udara Rusia dan rejim di kawasan kumpulan Negara Islam di timur Syria, menurut pemerhati hari ini.

“Tiga serangan rejim udara Rusia dan Syria di kawasan Al-Quriyah, tenggara bandar Deir Ezzor, membunuh 58 orang awam,” Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia sebagai berkata. Ia menambah bahawa 24 orang lain terbunuh, tanpa menyatakan samaada mereka adalah orang awam atau pejuang IS.

Balai Cerap yang berpangkalan di Britain, yang mempunyai rangkaian sumber di Syria, pada mulanya melaporkan bahawa 47 orang termasuk 31 orang awam terkorban dalam serangan di sekitar Al-Quriyah. Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria berkata, serangan itu disasarkan ke bandar al-Quriyah dalam wilayah Deir Ezzor yang berada di bawah tawanan militan IS.

Ketua kumpulan terbabit, Rami Abdel Rahman, berkata 31 orang daripada mangsa dikenal pasti sebagai orang awam tetapi masih belum jelas lagi sama ada 16 yang lain orang awam atau anggota militan IS.

“Militan IS kini menetapkan persempadanan keselamatan di sekitar kawasan perumahan, terutama kawasan yang mempunyai masjid,” kata Abdel Rahman.

Pesawat perang Rusia telah menjalankan perang udara dalam menyokong Presiden Bashar al-Assad sejak September 2015.

IS memegang kira-kira 60 peratus daripada bandar Deir Ezzor, ibu kota wilayah dengan nama yang sama, yang terletak di sebelah wilayah Raqa.

Lebih daripada 280,000 orang telah terbunuh sejak konflik Syria meletus pada Mac 2011, selepas gerakan protes meluas dan telah menarik kuasa global untuk menanganinya.