Serangan jeru...

Serangan jerung pada 2015 meningkat

ORLANDO, Fla, 9 Feb – Jerung telah menyerang orang 98 kali dalam tahun 2015, peningkatan dalam serangan tanpa provokasi yang mencipta rekod baru ketika populasi manusia dan jerung meningkat, para penyelidik mendapati dalam penghitungan sejagat tahunan yang dikeluarkan semalam.

Enam orang dibunuh oleh jerung, termasuklah seorang penyelam di Hawaii. Dua kematian dicatatkan di perairan pulau Lautan Hindi, Reunion dan mangsa serangan jerung juga meninggal dunia di Australia, Mesir dan New Caledonia, menurut data yang diberikan oleh ahli-ahli sains seluruh dunia.

Sementara tahun lalu menyaksikan dua kali ganda sebanyak serangan maut tahun 2014, bilangan pertembungan maut kira-kira setara dengan purata dekad lalu, menurut George Burgess, pengarah International Shark Attack File. Diselenggarakan di Universiti Florida, pangkalan data dibentuk dalam tahun 1958.

Sebanyak 98 serangan tanpa provokasi melebihi dengan 10 catatan tinggi sebelumnya dalam tahun 2000, ujarnya. Peningkatan itu memperlihatkan bertambahnya penduduk manusia dan jerung, ujarnya lagi.

Serangan jerung berlaku utara jauh di AS ketika suhu lautan lebih hangat menjangkaui jarak mamalia marin, menurut Burgess. Dalam kemalangan luar biasa, seorang penduduk New York diserang ketika turun dari Pulau Long, ujarnya lagi.

Tanda amaran jerung berada di kawasan pantai. – Reuters
Tanda amaran jerung berada di kawasan pantai. – Reuters

“Kita akan melihat lebih banyak gigitan di utara Virginia di timur dan California di barat dalam tahun-tahun mendatang selagi trend kehangatan ini berterusan,” kata Burgess lagi.

Perairan panas yang tidak munasabah di pantai-pantai Utara dan Selatan Carolina mungkin menyumbang kepada 16 serangan di sana tahun lalu, termasuklah serangan luar biasa yang mana dua kanak-kanak digigit dalam kejadian berasingan kurang sejam jaraknya, katanya lagi.

Burgess berkata Florida menyaksikan 30 serangan jerung dalam tahun 2015, kira-kira setengah dari 59 yang dicatatkan di AS, seperti kebiasaan.

Hawaii menyaksikan tujuh serangan, dan yang lain berlaku di California, Texas, Mississippi dan New York. Selepas AS, Australia dan Afrika Selatan mencatatkan bilangan tertinggi serangan seterusnya, masing-masing pada 18 dan 8. – Reuters