Serangan kedu...

Serangan kedua Perancis terhadap IS

PARIS, 17 Nov (AFP) – Pesawat pejuang Perancis menjalankan serangan terbaru semalaman terhadap kubu kuat kumpulan Negara Islam Raqa di utara Syria, memusnahkan pusat utama dan pusat latihan, Kementerian Pertahanan berkata hari ini.

“Untuk kali kedua dalam masa 24 jam tentera Perancis telah menjalankan serangan udara ke atas Daesh di Raqa, Syria,” katanya dalam satu kenyataan, dengan menggunakan nama lain bagi kumpulan jihad itu.

Presiden Francois Hollande telah berikrar untuk melakukan serangan balas terhadap kumpulan itu ‘tanpa belas kasihan’ selepas serangan Jumaat lalu di Paris, tragedi serangan berdarah paling teruk di ibu negara tersebut.

Perancis telah melancarkan serangan udara terhadap IS di Syria sejak September, meningkatkan lagi serangan selepas insiden serangan pada Jumaat, dengan 10 pesawat pejuang menggugurkan 20 bom ke atas sasaran jihad di Raqa, Ahad lalu.

Hollande berkata syarikat penerbangan pesawat Charles de Gaulle akan ditempatkan di timur Mediterranean kepada ‘tiga kali ganda keupayaan kita untuk mengambil tindakan’ terhadap IS di Syria.

Dalam pada itu, seorang pejuang jihad warga Belgium yang dikenali di Syria sedang disiasat sebagai kemungkinan ketua perancang serangan Paris, menurut sumber Perancis semalam.

Abdelhamid Abaaoud, 28 tahun warga Belgium berketurunan Maghribi, telah berjuang bersama-sama kumpulan Islam IS di Syria dan telah diburu sejak polis menyerbu sel pejuang jihad di Verviers, timur Belgium Januari lalu.