Serangan mili...

Serangan militan di Kashmir, dua polis maut

SRINAGAR, Kashmir, 9 Okt – Seorang anggota polis terbunuh dan dua yang lain termasuk seorang orang awam cedera selepas militan menyerang sebuah pos polis di wilayah bergolak Kashmir yang dikuasai India, kata polis kelmarin.

Serangan itu berlaku di Reshnagri-Jamnagri di daerah Shopian, kira-kira 62 kilometer selatan bandar Srinagar, sebuah bandar musim panas warga India-dikawal Kashmir.

“Dua anggota polis dan warga setempat cedera petang kelmarin selepas mereka menentang terhadap rampasan senjata militan di Jamnagri,” kata seorang pegawai polis yang disiarkan di Shopian.

Laporan menyatakan militan menyerang pos kawalan polis masyarakat minoriti Pandit (Hindu) di Reshnagri-Jamnagri pada 8:45 malam waktu tempatan pada hari Jumaat.

“Untuk menakutkan militan dan menggagalkan rampasan senjata tersebut, anggota polis yang bertugas melepaskan tembakan, yang dibalas oleh militan,” kata pegawai polis. “Selepas pertempuran itu, militan berjaya melarikan diri.”

Tidak lama selepas kejadian tembakan itu, kontinjen polis dan askar separa tentera bergegas ke tempat untuk mengesan penyerang. – Xinhua