Serangan mili...

Serangan militan ragut 13 jiwa di Mesir

KAHERAH, 20 Mac (Reuters) – Sekurang-kurangnya 13 anggota polis Mesir terbunuh di Semenanjung Sinai apabila kumpulan militan melepaskan peluru mortar di pusat pemeriksaan keselamatan di bandar Arish, kata sumber keselamatan dan perubatan kelmarin.

Islamic State (IS) mengaku bertanggungjawab dalam kejadian serangan itu, dan media kerajaan Mesir kemudian turut mengesahkannya.

Kenderaan ambulans telah menjadi objek bagi tembakan berat apabila mereka cuba untuk mencapai mereka yang cedera, kata sumber. Para saksi melaporkan mereka telah mendengar letupan yang kuat dan berkata pintu keluar masuk di bandar itu telah ditutup oleh pasukan keselamatan.

Sumber keselamatan berkata tentera kerajaan berjaya membunuh lima daripada militan yang melakukan serangan tersebut.

Mesir sedang berjuang melawan pemberontakan selepas tentera mereka menggulingkan Presiden Mohamed Mursi daripada Ikhwanul Muslimin, gerakan Islam tertua Mesir, pada pertengahan 2013 berikutan bantahan besar-besaran terhadap pemerintahannya.

Pemberontakan, yang telah ditingkatkan oleh kumpulan IS di cawangan Mesir, wilayah Sinai, telah membunuh beratus-ratus tentera dan polis, dan mereka memulakan sasaran serangan di Barat negara itu.

Presiden Abdel Fattah al-Sisi, bekas ketua tentera yang mengetuai penggulingan Mursi, menggambarkan militan Islam sebagai ancaman kepada tamadun Mesir, sekutu Amerika Syarikat. IS telah mengawal sebahagian besar di Iraq dan Syria dan mempunyai operasi di Libya, yang bersempadan dengan Mesir.

ARTIKEL YANG SAMA