Serangan udar...

Serangan udara musnahkan simpanan kemudahan IS

WASHINGTON, 13 Jan (AFP) – Gabungan serangan udara yang diketuai Amerika Syarikat telah memusnahkan kemudahan simpanan tunai yang digunakan oleh berani mati IS di bandar Iraq Mosul, kata seorang pegawai pertahanan AS.

2,000 paun (900 kilogram) bom melanda kemudahan itu, memusnahkan ‘berjuta-juta’ dolar wang tunai, kata pegawai itu kepada AFP.

“Kami menganggarkan berjuta-juta dolar … dari semua dapatan barangan haram mereka: minyak, rompakan, peras ugut,” kata pegawai itu. Serangan itu berlaku pada awal hari Isnin.

CNN, yang pertama kali melaporkan serangan itu, berkata tentera AS percaya antara lima dan tujuh orang awam telah terbunuh.

Gabungan serangan yang diketuai Amerika Syarikat menggunakan kapal terbang dan ‘drone’ bagi serangan terhadap kumpulan IS di Iraq dan Syria telah semakin mensasarkan keupayaan penghasilan wang IS, termasuk dengan mengebom trak yang membawa minyak haram di seluruh Syria.

Di bawah tekanan pengkritik berkata kempen itu bergerak terlalu perlahan, Pentagon telah menyatakan akan menimbang untuk sasaran yang luas walaupun ia mungkin menyebabkan kematian orang awam, dengan syarat serangan ini menghasilkan hasil yang ketara bagi menentang berani mati IS.

ARTIKEL YANG SAMA