Serena, Kerbe...

Serena, Kerber dalam laluan ke final

NEW YORK, 8 Sept – Serena Williams berusaha untuk melakar rekod perseorangan Grand Slam ke-23 apabila menentang Karolina Pliskova dalam separuh akhir Terbuka AS, lewat hari ini.

Williams tidak terjejas dengan pertukaran pantas separuh akhir pada malam itu selepas mencatatkan kemenangan tiga set ke atas Simona Halep dari Romania malam semalam. Williams begitu pantas dalam melepasi kejayaan Grand Slam sepanjang pertandingan tersebut.

Kemenangannya ke atas Halep, yang menyelamatkan belasan break point pada set kedua, melanjutkan rekodnya kemenangan Grand Slam berbanding mana-mana pemain lelaki atau wanita kepada 309.

Dia memburu bagi gelaran Terbuka AS ketujuh dalam rekod Era Terbuka, yang juga akan mengatasi rekod moden 22 gelaran Slam yang dikongsinya bersama Steffi Graf dan menghampiri rekod catatan sepanjang masa Margaret Court dengan 24.

Dengan pemain nombor dua dunia, Angelique Kerber juga mara ke separuh akhir, Williams sekurang-kurangnya perlu mara ke final untuk melanjutkan penguasaannya di atas ranking dunia kepada 187 minggu.

Serena berjabat tangan dengan Simona Halep selepas menewaskan pemain dari Romania itu pada suku akhir Tebuka AS kelmarin. – AP
Serena berjabat tangan dengan Simona Halep selepas menewaskan pemain dari Romania itu pada suku akhir Tebuka AS kelmarin. – AP

Pliskova pula akan menghadapi 20 pemain teratas dan menikmati kejayaan Grand Slam yang kebanyakan merasakan adalah terlewat.

Pemain dari Czech itu akhirnya melepasi pusingan ketiga pertandingan kali ke-18.

Dia berada dalam pertandingan itu dengan jelajah WTA yang membawa kepada 407 ace pada 2016 atau 147 lebih banyak berbanding Williams 260.

Servis itu dan tenaga mudah bagi pukulan groundstroke Pliskova membawanya menjulang gelaran terbesar sepanjang kerjayanya pada Ogos di gelanggang Cincinnati.

Dia menewaskan Kerber dalam final di sana – menghalang pemain dari Jerman itu bagi peluang pertamanya untuk merampas ranking nombor satu tetapi mengakui Williams adalah perkara lain. – AFP