Serena perlu ...

Serena perlu tewaskan dirinya sendiri

LONDON, 22 Jun (AFP) – Serena Williams mendapati dirinya berada dalam kepungan dari pesaing-pesaing yang kembali cergas dan sekumpulan yang merasa ragu ketika juara bertahan itu memulakan usahanya bagi gelaran Wimbledon ketujuh dan menyamakan rekod Grand Slam ke-22.

Sejak keluar dari Centre Court Wimbledon, dengan anugerah Venus Rosewater Dish kepada juara wanita hampir 12 bulan yang lalu, Williams mendapati dirinya terlibat dalam persaingan dengan buku-buku sejarah.

Kejayaan Wimbledon ke atas Garbine Muguruza bermakna Williams telah memenangi kesemua gelaran utama tahun ini, meletakkannya hanya jarak hampir untuk menjadi pemain wanita pertama yang memenangi kalendar Grand Slam sejak Steffi Graf pada tahun 1988.

Tetapi usaha bersejarah Williams itu berakhir pada separuh akhir Terbuka AS apabila dikalahkan oleh pemain bawahan 300-1, Roberto Vinci.

Dalam persaingan pada hari September di New York, Williams dilihat menjadi pemain yang lebih terdedah.

Gambar fail – Serena Williams yang muncul juara Wimbledon tahun lepas. – AFP
Gambar fail – Serena Williams yang muncul juara Wimbledon tahun lepas. – AFP

Untuk buat masa yang panjang, kuasa permainan Williams dan deria persaingannya yang menakutkan pesaing untuk menyerah, tetapi tahun ini dia hanya memenangi satu dari lima pertandingannya, di Rom pada Mei lalu, sementara melalui kekalahan mengejut dalam Terbuka Australia dan Perancis.

Terdapat kedudukan yang meningkat terhadap emosi dari Terbuka AS yang belum sembuh sepenuhnya bagi Williams dan Angelique Kerber dari Jerman mendapatkan kelebihan untuk mengejutkannya di Melbourne pada Januari lalu, sementara Muguruza dari Sepanyol membalas kekalahannya dalam Wimbledon dengan menewaskan Serena di Paris awal bulan ini.

Jatuh pada dua halangan terakhir tahun ini meletakkan Williams masih dengan 21 gelaran Grand Slam kekurangan satu gelaran dari rekod era Terbuka Graf dengan 22 gelaran dan tiga di belakang rekod sepanjang masa dengan 24 gelaran yang dicatatkan oleh Margaret Court menjelang Wimbledon yang akan dilangsungkan pada Isnin.

Pemain itu, 34, adalah wanita tertua yang diletakkan dalam rangking nombor satu dunia dan dengan minat di luar gelanggang termasuk industri fesyen dan kemunculan baru-baru ini dalam video bagi lagu single “Lemonade” bagi bintang pop Beyonce, pengkritik mendakwa Serena tidak lagi fokus dengan tenis dalam kesamaran sepanjang kerjayanya.

Dengan Williams menghimpunkan rekod luar biasa 53-3 pada 2015, walaupun dia perlu mengakui pada 2016 kecewa dengan standardnya yang terlalu tinggi.

ARTIKEL YANG SAMA