Serena sedia ...

Serena sedia lawan siapa sahaja

NEW YORK, 6 Sept – Persaingan suku akhir Terbuka AS dimulakan awal pagi ini dengan Serena Williams berkata dia baru saja melakukan pemanasan penilaian yang tidak menyenangkan bagi tujuh wanita lain yang memberikan tumpuan ke atas hadiah.

“Saya sudah datang, tapi belum betul-betul mengeluarkan semua,” kata pemain nombor satu dunia itu mengenai penguasaannya yang tidak beraksi selepas Wimbledon akibat kecederaan bahu kanan.

Ia jelas menghairankan, sejak Williams mara ke lapan kelompok terakhir tanpa melepaskan satu set atau melepaskan servisnya.

“Saya merasakan seperti saya keluar sana melakukan apa yang perlu dilakukan,” katanya. “Saya tidak membesar-besarkannya, saya tidak berlebihan. Saya hanya cuba beraksi dengan cara saya dalam pertandingan ini.”

Dia beraksi dengan caranya ke suku akhir menentang pilihan kelima dari Romania, Simona Halep, yang memenangi satu dari lapan pertandingan.

Williams berkata rekod itu tidak semestinya panduan kepada cabaran yang dilakukan Halep.

“Bagi saya ia tidak kira siapa yang akan saya temui kerana saya perlu menjangka mereka akan beraksi dalam pertandingan kehidupan mereka,” katanya. “Ia adalah cara saya untuk berada dalam pertandingan ini sekarang.”

Mereka akan memainkan aksi wanita utama esok, apabila Ana Konjuh dan Karolina Pliskova bertemu dalam suku akhir pertama Grand Slam.

Konjuh, 18, ranking ke-92 dunia, mengejutkan pemain ranking keempat dunia, Agnieszka Radwanska 6-4, 6-4 untuk mara ke lapan kelompok terakhir. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA