Serena, Shara...

Serena, Sharapova ke suku akhir Madrid

MADRID, 7 Mei (AFP) – Pilihan utama, Serena Williams dan juara bertahan, Maria Sharapova menyelamatkan persaingan panjang untuk mara ke suku akhir Terbuka Madrid semalam.

Williams menyelamatkan tiga mata penamat dan memerlukan dua dan tiga suku jam untuk membawa rekod tanpa kalahnya musim ini kepada 23-0, sekali gus berjaya mematahkan servis terakhir bekas pemain nombor satu Victoria Azarenka.

“Saya mungkin menang, dia boleh menang. Saya selesai dengan kemenangan dan saya tidak tahu bagaimana,” kata Williams selepas kemenangannya 7-5(7-5), 3-6, 7-6(7-1). “Saya merasakan perlawanan begitu sengit. Saya tidak merasa seperti banyak mata dan rasa pelik.”

Williams seterusnya menghadapi sama ada Ana Ivanovic, pilihan ketujuh dari Serbia atau pilihan ke-10 Sepanyol, Carla Suarez Navarro.

Pilihan ketiga, Sharapova melalui dua setengah jam sebelum mengetepikan Caroline Garcia dari Perancis 6-2, 4-6, 7-5. Dia menamatkan persaingan pusingan ketiga dengan mencatatkan ace pada servis kedua yang disahkan dari kerusi selepas break 6-5.

Williams berada dalam masalah pada set ketiga menentang Azarenka, yang menyelamatkan mata penamat dalam permainan ke-10 untuk menjadikannya 5-5 dan kemudian menghasilkan pendahuluan 6-5.

“Kadangkala apabila anda berada pada kedudukan itu, anda tidak akan tewas,” kata Williams. “Anda hanya perlu beraksi dan berharap tewas dengan maruah. Ia adalah apa yang saya rasakan ketika itu.”

Tetapi Azarenka yang merasakan menjadi mangsa kepada servis, kehilangan tiga mata penamat dan melakukan tiga double-fault berturut–turut untuk kehilangan servis dan membawa pertandingan ke dalam tie-breaker penentuan.

Williams kemudian meneruskan kepada lima mata penamat dengan menyelamatkan yang pertamanya daripada pukulan balas tinggi Azarenka.

ARTIKEL YANG SAMA