Serpihan kons...

Serpihan konsisten dengan model MH370

SYDNEY, 3 Mac (Reuters) – Ketua pengangkutan Australia hari ini berkata lokasi serpihan yang ditemui di pantai di negara Afrika tenggara, Mozambique adalah konsisten dengan proses usaha berkaitan pencarian bagi penerbangan MH370 Sistem Penerbangan Malaysia yang hilang itu.

“Lokasi serpihan konsisten dengan proses usaha yang dilaksanakan oleh Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) dan mengesahkan kawasan pencarian bagi MH370 di selatan Lautan Hindi,” Menteri Infrastruktur dan Pengangkutan, Darren Chester berkata dalam satu kenyataan.

Penerbangan MH370 hilang bersama 239 orang di dalamnya dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Beijing pada Mac 2014. Serpihan itu akan terlebih dahulu menjalani penganalisis menyeluruh oleh para penyiasat MH370 ketika satu lagi objek yang disyaki sebahagian sayap pesawat itu masih ada pada pihak berkuasa Perancis sejak ditemui di Pulau Reunion di Lautan Hindi, tahun lalu.

Gambar yang diambil pada 28 Februari 2016 menunjukkan serpihan yang dianggap dari pesawat Penerbangan Malaysia, MH370, yang hilang. – Reuters
Gambar yang diambil pada 28 Februari 2016 menunjukkan serpihan yang dianggap dari pesawat Penerbangan Malaysia, MH370, yang hilang. – Reuters

Chester menambah kata para pegawai kini akan menghantar kepingan logam berukuran semeter panjang itu ke Australia, yang mana para pegawai Australia dan Malaysia akan menelitinya. Sebelumnya, Chester memberitahu Perbadanan Penyiaran Australia bahawa serpihan itu sekarang ada pada kerajaan Mozambique.

ATSB dan agensi antarabangsa telah ditubuhkan di Australia untuk menyelaraskan pencarian bagi pesawat udara yang hilang itu, iaitu Pusat Penyelarasan Agensi Bersama, tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasannya segera.

Pelbagai laporan media mengatakan serpihan itu ditemui oleh peguam Seattle, Blaine Alan Gibson, yang telah menjalankan penyiasatan sendiri ke atas pesawat yang hilang itu. Gibson tidak memberi respons kepada pertanyaan yang dibuat oleh Reuters melalui laman sesawang dan media sosialnya.