Serpihan MH37...

Serpihan MH370 tiba di Australia untuk dianalisis

SYDNEY, 21 Mac (AFP) – Dua keping serpihan yang ditemui di Mozambique telah tiba di Australia bagi pakar-pakar untuk memastikan jika ia adalah dari Penerbangan MH370 pesawat udara Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang, menurut seorang pegawai.

Usaha pencarian besar-besaran bagi Boeing 777, yang dikatakan telah terhempas ke selatan Lautan Hindi, setakat ini telah gagal untuk menemui sebarang bangkai, meskipun sekeping sayap yang hanyut tahun lalu di sebuah pulau jauh.

Dua keping serpihan itu ditemui di Mozambique. Serpihan rata kelabu dengan perkataan ‘No Step’ dicetak sepanjang satu belah itu di temui di tebing pasir dan berukuran satu meter panjang yang diambil oleh seorang pelancong Afrika Selatan pada Disember lalu – telah sejak itu akan diketahui.

“Kedua-dua keping serpihan telah dibungkus di Afrika dan masih begitu sehingga ketibaan,” jurucakap Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) berkata hari ini. “Ia dibuka hari ini dengan para penyiasat dari banyak negara dan pertubuhan hadir sama. “Prosedur yang diperuntukkan untuk mengekalkan integriti kemungkinan bukti ini telah diikuti.”

MH370 hilang pada 8 Mac 2014 dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Beijing bersama 239 orang penumpang dan kru di dalamnya, yang kebanyakannya adalah warga China dan Malaysia. Serpihan sayap telah disahkan milik MH370 telah ditemui di pulau Reunion, Lautan Hindi tahun lalu, bukti pertama pesawat itu sebenarnya telah terhempas.

ATSB minggu lalu berkata kepingan kedua serpihan yang ditemui di Reunion ‘tidak mungkin dari pesawat udara itu’. Menurut biro itu ia tidak menjangkakan sebarang kenyataan tentang serpihan di Mozambique itu sehingga proses pemeriksaan selesai.

Pemburuan bagi MH370 dijangka selesai sekitar Jun hingga Julai jika pesawat udara itu tidak ditemui di zon sasaran 120,000 kilometer persegi.

Tapak nahas tidak dikesan, tetapi pihak berkuasa Australia memberitahu AFP sebelum tahun kedua kehilangan pesawat udara itu, mereka masih berharap ia akan ditemui.