Serpihan pesa...

Serpihan pesawat di Tanzania diperiksa mungkin berkait MH370

SYDNEY, 24 Jun (AFP) – Serpihan pesawat udara telah ditemui di luar pantai Tanzania akan diperiksa untuk melihat sama ada ia kemungkinan datangnya daripada pesawat penerbangan Malaysia, MH370, kata para pegawai Australia hari ini.

Menteri Pengangkutan Australia, Darren Chester tidak memberi deskripsi mengenai fragmen yang ditemui di Pulau Pemba, dalam siri serpihan terbaru yang diperiksa adanya kaitan dengan pesawat udara yang hilang lebih dua tahun yang lalu bersama 239 orang di dalamnya.

“Biro Keselamatan Pengangkutan Australia sedang mencari maklumat selanjutnya mengenai serpihan untuk memastikan sama ada ia datangnya dari pesawat Boeing 777 Malaysia Airline MH370,” kata Chester dalam satu kenyataan.

Biro itu mengatakan para pegawai Malaysia sedang berhubungan dengan pihak berkuasa Tanzania untuk mengatur pemeriksaan ke atas serpihan itu.

Lokasi terakhir MH370, yang dalam penerbangan rutinnya dari Kuala Lumpur ke Beijing apabila ia hilang pada Mac 2014, tidak pernah ditemui meskipun pencarian meluas dilakukan.

Namun serpihan pesawat itu dirasakan hampir pasti datangnya dari pesawat yang telah dihanyutkan di pulau-pulau Reunion dan Mauritius, Lautan India serta Afrika Selatan dan Mozambique. Pada Mei, Chester mengatakan tiga lagi serpihan pesawat akan diuji – dua dari Mauritius dan yang lain dari Mozambique, namun tidak memberi butiran selanjutnya.

ARTIKEL YANG SAMA