Shane kekal b...

Shane kekal bersama Southampton

LONDON, 22 Julai – Pemain penyerang antarabangsa Republik Ireland, Shane Long (gambar) menjadi pemain terbaru untuk meletakkan masa depannya bersama pasukan Liga Perdana Inggeris, Southampton semalam, dengan menandatangani kontrak empat tahun.

Pemain itu, 29, sebahagian dari Pasukan Ireland yang tewas 2-1 kepada pasukan finalis, Perancis dalam kelompok 16 pada Euro 2016, berkata dia merasa lebih gembira untuk terus kekal di kelab yang menamatkan di kedudukan keenam pada musim lalu.

“Saya merasa gembira. Saya teruja menjadi sebahagian dari apa yang mungkin masa depan besar dalam tempoh empat tahun seterusnya di kelab ini,’ Long memberitahu saintsfc.co.uk.

‘Ia merasakan keluarga yang benar, dan saya merasa seperti saya sebahagian besar darinya dan saya merasakan seperti saya beraksi bola sepak terbaik,” tambah Long, yang menjaringkan 21 kali dalam 73 kemunculan sejak menyertainya dari Hull pada 2014.

Long adalah pemain yang terbaru untuk menggantikan kepercayaannya di kelab pesisir selatan itu.

pg21_160723_c

Ini biarpun pengurus pasukan Ronald Koeman meninggalkan pasukan itu untuk bersama Everton dan pelepasan nama–nama bintang pemain seperti pemain midfield Kenya, Victor Wanyama, pemain penyerang Itali, Graziano Pelle dan pemain penyerang Senegal, Sadio Mane.

Bagaimana pun, pemain pertahanan England, Ryan Bertrand, penjaga gol England, Fraser Forster, pemain pertahanan Belanda, Virgil van Dijk, kapten pasukan bawah 21 tahun, James Ward-Prowse dan pemain veteran Ireland Utara, Steven Davis semuanya menandatangani kontrak baru di St Mary.

Keputusan dari Long itu, penjaring 16 gol dalam 67 kemunculan bagi negaranya – untuk bersetuju dengan kontrak baru dialu-alukan oleh pengarah eksekutif Saints, Les Reed.

“Shane adalah asset penting kepada pasukan sejak ketibaannya di kelab itu pada 2014 dan dia adalah sebahagian dari kempen Liga Perdana kami yang memecahkan rekod musim lalu,’ katanya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA