Sharapova asa...

Sharapova asah permainan di Las Vegas

LOS ANGELES, 10 Okt – Maria Sharapova, menyasarkan kepulangan untuk kembali beraksi ke WTA pada April selepas pengurangan larangan beliau akibat doping, akan cuba untuk memulakan dan mengasah permainan beliau hari ini dalam perlawanan persahabatan acara amal di Las Vegas.

Bintang Rusia itu akan bermain dalam acara ‘World Team Tenis Smash Hits’ di Palace Caesars, yang dihoskan oleh Billie Jean King dan Elton John untuk yayasan AIDS Elton John.

Penampilan beliau bersama bintang seperti Martina Navratilova dan Andy Roddick akan menghiburkan peminatnya, yang tetap setia walaupun beliau terjebak dalam kontroversi dalam kes doping oleh Persekutuan Tenis Antarabangsa.

“Saya digantung 24 bulan, tetapi mereka (ITF) mahu empat tahun untuk saya,” kata Sharapova dalam temu bual dengan penyiar AS PBS, pegawai ITF menafikan.

Dalam serangan media yang sama minggu lalu, Sharapova menunjukkan kepada ESPN dia tidak yakin dadah meldonium akan meningkatkan prestasi, yang baru saja diharamkan tahun ini oleh Agensi Anti-Doping Dunia.

“Saya fikir satu perkara yang saya suka melihat – dan jika sesiapa sahaja boleh menunjukkan kepada saya – adalah bukti kepada kesan peningkatan prestasi yang terdapat di dalamnya,” katanya kepada rangkaian sukan Amerika Syarikat.

Sharapova yang dikenakan larangan daripada beraksi selama 24 bulan kerana diuji positif bagi meldonium dipendekkan kepada 15 bulan oleh Mahkamah Timbang Tara Sukan Selasa lepas.

“Saya tidak boleh percaya ia sebenarnya,” kata warga Australia, Samantha Stosur pada kejohanan di Hong Kong, menyelarnya sebagai ‘luar biasa’ bahawa larangan Sharapova dikurangkan dengan alasan dia tidak sedar ubat yang digunakan telah dimasukkan kepada senarai yang telah diharamkan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA