Sharapova kem...

Sharapova kemukakan rayuan

LAUSANNE, Switzerland, 15 Jun (AP) – Maria Sharapova membuat rayuan terhadap penggantungan dua tahunnya kepada mahkamah tinggi sukan hari ini, dan keputusan yang dipercepatkan akan dikeluarkan bulan depan menjelang Olimpik Rio de Janeiro.

Sharapova memfailkan satu rayuan ke Mahkamah Timbang Tara bagi Sukan (CAS) dalam usaha untuk mengubah atau mengurangkan penggantungan yang dikenakan oleh Persekutuan Tenis Antarabangsa minggu lepas. Atlet Rusia itu didapati positif bagi meldonium di Terbuka Australia pada Januari, menggunakannya sebelum setiap perlawanan di kejohanan itu meskipun bahan itu telah dilarang pada permulaan 2016.

Pihak mahkamah berkata, kedua-dua pihak bersetuju bagi satu “prosedur dipercepatkan” yang membolehkan pihak mahkamah untuk mengeluarkan perintahnya sebelum 18 Julai, secepat-cepatnya. Sekiranya penggantungan itu digugurkan, Sharapova akan layak untuk bertanding di Sukan Rio, yang bermula pada 5 Ogos.

Pihak mahkamah bagaimanapun belum memutuskan sama ada akan mengadakan perbicaraan.

Sharapova, pemenang Grand Slam lima kali dan bekas pemain ranking nombor satu dunia, membuat pengumuman minggu lepas dia akan membuat rayuan terhadap penggantungan itu.

Gambar fail – Maria Sharapova telah membuat rayuan ke Mahkamah Timbang Tara Sukan bagi mengubah nasibnya. – AP
Gambar fail – Maria Sharapova telah membuat rayuan ke Mahkamah Timbang Tara Sukan bagi mengubah nasibnya. – AP

Tiga panel bebas yang dilantik oleh ITF berkata Sharapova tidak hadir untuk menipu kerana tidak tahu meldonium telah dilarang penggunaannya, namun dia melahirkan tanggungjawab dan kesalahan yang sangat penting itu.

Pihak panel juga mengatakan beberapa elemen kes Sharapova “tidak dapat membawa kepada kesimpulan di mana dia mengambil bahan itu bagi tujuan untuk meningkatkan prestasinya.

“Maria berharap bagi perbicaraan bersama pihak CAS bagi rayuannya dan berharap dia akan berupaya untuk beraksi lagi,” kata peguam Sharapova, John Haggerty. “Tribunal ITF membuat kesimpulan bahawa dia tidak berniat untuk melakukan sebarang salah laku dan dia berasa penggantungan dua tahun itu sebagai hukuman berat yang tidak adil.”

Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) berkata, selepas menilai hukuman yang dikenakan pada awalnya, ia tidak akan memfailkan satu rayuan kepada pihak CAS. WADA boleh mengemukakan petisyen untuk sama ada memberikan hukuman yang berat atau lebih ringan.

Sharapova telah sementara digantung oleh ITF pada awal Mac, sejurus sebelum dia mengumumkan pada sidang media di Los Angeles bahawa dia gagal dalam ujian doping. Sharapova berkata dia tidak menyedari bahawa WADA melarang atlet untuk menggunakan meldonium, juga dikenali sebagai mildronate, bermula 1 Januari.

Dalam tambahan ke atas ujian positif di Terbuka Australia, menurut ITF, dia juga gagal bagi ujian meldonium dalam kawalan luar kejohanan di Moscow pada 2 Februari.

Penggantungan Sharapova itu dijadualkan berakhir pada 25 Januari 2018, yang akan menghalangnya untuk bertanding bagi lapan kejohanan Grand Slam, termasuk Olimpik.

ARTIKEL YANG SAMA