Shay jadi ‘le...

Shay jadi ‘legenda’

LONDON, 29 Julai – Shay Given memperoleh penghormatan ‘legenda’ dari Persatuan Bola Sepak Ireland selepas penjaga gol itu mengumumkan persaraan beliau dari bola sepak antarabangsa semalam selepas kerjayanya 20 tahun.

Pemain berusia 40 tahun – melakukan kap 134 kali – membuat penampilan pertama untuk negaranya menentang Rusia pada tahun 1996 dan bermain di pusingan akhir Piala Dunia 2002, di mana mereka berjaya mara ke perlawanan 16 terakhir, dan Euro 2012.

Beliau mengumumkan persaraannya selepas kempen bahawa dia akan bersara daripada bola sepak antarabangsa hanya untuk menukar fikirannya beberapa bulan kemudian.

“Ia adalah impian setiap kanak-kanak untuk bermain bola sepak untuk sekolah, kelab tempatan, dan mungkin, dalam mimpi wildest, negaranya,” Given, yang merupakan sebahagian daripada skuad Ireland yang mencapai peringkat 16 Euro 2016, menulis di Twitternya.

Gambar fail yang diambil pada 7 Februari 2009 menunjukkan Shay ketika meraikan kejayaan selepas membenam Middlesbrough di Stadium Manchester. Shay diberi penghormatan ‘legenda’ selepas mengu-mumkan persaraannya dan kerjayanya selama 20 tahun. - AFP
Gambar fail yang diambil pada 7 Februari 2009 menunjukkan Shay ketika meraikan kejayaan selepas membenam Middlesbrough di Stadium Manchester. Shay diberi penghormatan ‘legenda’ selepas mengu-mumkan persaraannya dan kerjayanya selama 20 tahun. – AFP

‘Untuk mencuba dan semestinya pandai dalam bola sepak seperti ayahnya sebelumnya membuatkan ibunya bangga.’

‘Saya dapat melakukan ini, dari kickabouts di halaman belakang di County Donegal dengan saudara saya, untuk bermain bagi St Colomba Collage Stranorlar, Lifford Celtic dan kemudian membuat penampilan pertama dengan Republik Ireland berumur 18 tahun.

‘Saya salah seorang yang sangat bertuah yang mendapat memakai jersi untuk negaranya dan memakai lencana dengan bangga 134 kali.”

Kini beliau akan bersara dan menjadi peminat bekas kelabnya.

Penjaga gol Stoke City, Given yang menghabiskan sebahagian besar kerjaya kelabnya di Newcastle United tetapi juga pernah berkhidmat di Aston Villa dan Manchester City.

“11.121 minit dimainkan. 134 kap. 52 perlawanan tanpa bolos. 3 kejohanan utama. 1 Shay Given #legend,” tulis tweet FAI itu. – AFP