Shebab ‘serbu...

Shebab ‘serbu pangkalan AU’ di Somalia

MOGADISHU, 1 Sept (AFP) – Militan daripada kumpulan Shebab gabungan Al-Qaeda Somalia menghentamkan sebuah kereta berisi bom ke arah pangkalan tentera Kesatuan Afrika (AU) awal hari ini dan terus menyerbu, menurut saksi dan pegawai.

Tidak ada laporan mengenai korban jiwa, dan pemberontak mengatakan dalam satu kenyataan bahawa pasukan AMISOM telah melarikan diri dari pangkalan, terletak di daerah Janale, 80km dari barat daya Mogadishu di rantau rendah Shabele.

Pangkalan itu dikatakan telah dikendalikan oleh tentera Burundi.

“Berlakunya letupan kuat dan pertempuran meletus di luar pangkalan AMISOM di Janale. Kami tidak mempunyai butiran lanjut namun kami mendengar militan Al-Shebab menyerang pangkalan tersebut,” kata Mohamed Shire, seorang komander tentera Somali berpangkalan di rantau itu.

Seorang saksi tempatan mengatakan pejuang Shebab telah menyerbu masuk ke pangkalan itu.

“Pertempuran ganas meletus selepas pengebom berani mati menghentamkan kenderaan ke kem tersebut,” kata penduduk tempatan, Ali Moalim Yusuf.

“Saya menyaksikan pejuang bersenjata melaungkan ‘Allahu Akbar’ dan terus menyerbu masuk ke pangkalan.”

Militan, yang bergelut untuk menggulingkan Somalia yang disokong antarabangsa dan kerajaan yang dilindungi AU, mengesahkan mereka dalang di sebalik serangan tersebut.

“Pejuang Mujaheddin menawan pangkalan selepas seorang penyerang bom berani mati melanggarnya, dan musuh melarikan diri,” menurut Islamis dalam satu kenyataan ringkas.