Shell perkena...

Shell perkenal kereta konsep cekap tenaga

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 April – Shell hari ini melancarkan kereta konsep bagi kegunaan di bandar, yang boleh membawa kepada pengurangan ketara dalam penggunaan tenaga bagi sektor pengangkutan jalan.

Kereta tiga tempat duduk itu adalah bukti nyata daripada peningkatan kecekapan tenaga yang boleh dicapai dengan menggunakan teknologi terkini melalui proses ‘kejuruteraan bersama’ dari segi badan kenderaan, reka bentuk enjin dan pelincir.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Shell, ujian bebas dan kajian kitaran hayat yang ketat menunjukkan bahawa Kereta Konsep Shell Co mampu memberikan pengurangan sebanyak 34 peratus dalam penggunaan tenaga asas pada keseluruhan kitaran hayatnya jika dibandingkan dengan sebuah kereta bandar biasa yang didapati di United Kingdom.

Kereta Konsep Shell juga akan menggunakan kira-kira separuh tenaga yang diperlukan untuk pembinaanya berbanding daripada sebuah kereta keluarga kecil yang biasa didapati dan 69 peratus kurang daripada kenderaan berkelajuan tinggi biasa.

Kereta Konsep Shell ialah penghasilan semula sejumlah kereta bandar yang direka oleh Gordon Murray, T.25, yang dihasilkan pada tahun 2010 yang mana Shell telah menghasilkan minyak prototaip untuk meningkatkan kecekapan tenaga kenderaan.

Kereta Konsep Shell yang dilancarkan oleh Syarikat Minyak Shell semasa acara di Beijing, China, Kelmarin. – AP
Kereta Konsep Shell yang dilancarkan oleh Syarikat Minyak Shell semasa acara di Beijing, China, Kelmarin. – AP

Kereta terbaru itu adalah hasil daripada kerjasama kejuruteraan bersama antara peneraju kenderaan dunia, enjin dan minyak pelincir pereka, dengan setiap satu daripada tiga elemen daripada kenderaan itu disesuaikan secara optimum antara satu sama lain.

Ia mengambil pandangan holistik mengenai pengurangan tenaga dengan memberi tumpuan kepada pemilihan material dalam reka bentuknya; mengurangkan permintaan tenaga melalui reka bentuknya yang kecil, dan memperkemas serta meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga melalui reka bentuk enjin yang inovatif dan pemformulaan pelincir bagi mengurangkan kesan dari segi keseluruhan penggunaan kitaran hayat tenaga.

Penggunaan petrol pada kenderaan telah diukur dengan menggunakan pelbagai protokol ujian kenderaan meliputi kedua-dua keadaan yang mantap dan gaya pemanduan di kawasan bandar.

Keputusan sampel ujian termasuk penggunaan keadaan pada 107 batu per gelen (2.64 Liter setiap 100 kilometer) (38 kilometer per liter) (89.1 batu segelen di AS) pada kelajuan 70 kilometer per jam / 45 batu per jam dan peningkatan sebanyak 4.67 gram CO2 per kilometer dalam Driving Cycle Eropah New (NEDC), dari segi penggunaan pelincir bersamaan dengan peningkatan 5 peratus dalam kecekapan bahan api berbanding pelincir standard yang terdapat di United Kingdom.