Shell, Total ...

Shell, Total sejajarkan perniagaan & penapisan

LONDON, 4 Mei (Reuters) – Firma-firma minyak terkemuka, Royal Dutch Shell dan Total mendekatkan lagi operasi perdagangan dan penapisan mereka, dengan mencari jalan alternatif untuk menjana keuntungan ketika kejatuhan harga minyak dan firma-firma dagangan bebas berkembang ke dalam wilayah mereka.

Penyusunan semula struktur akan membolehkan Anglo-Belanda dan pedagang dalaman syarikat-syarikat Perancis untuk meraih keuntungan lebih cepat dari harga-harga naik turun pelbagai sumber minyak mentah dan produk yang datang dari kilang penapisan mereka.

Menyusuli dekat adalah pembrokeran tenaga Vitol dan Gunvor, yang telah membeli kilang penapisan di Eropah dua tahun lalu untuk dapat berbuat yang sama.

“Ketika para pedagang menambah aset dari sumber, yang utama menyedari banyak wang diraih pada pengoptimuman. Maka pada beberapa tahap, firma perdagangan menggalakkan kami untuk berubah,” kata sumber tertinggi dari salah sebuah firma minyak, yang merahsiakan identitinya kerana dia tidak dibenarkan bercakap secara terbuka berhubung perkara ini.

Shell dan Total telah pun memulakan usaha menjajarkan operasi dagangan dan penapisan mereka dan hasilnya kedua-duanya melaporkan yang lebih baik dari yang dijangka pada keuntungan suku pertama.

Kini kedua-duanya meningkatkan penyusunan semula struktur.

Shell merancang memindahkan berbelas-belas pedagang dari London, Dubai dan Singapura ke Rotterdam, yang mana ia meningkatkan pusat dagangan beberapa batu dari kilang penapis Pernis kebanggaannya, yang terbesar di Eropah, menurut sumber syarikat dan perdagangan. Ia juga merancang menghentikan berbelas-belas lagi pedagang sebagai sebahagian langkah kepada asas kos lebih murah.

ARTIKEL YANG SAMA