Shell tutup s...

Shell tutup saluran paip di Nigeria

WARRI, Nigeria, 27 Sept – Syarikat minyak Shell hari ini menutup saluran paip utama di selatan Nigeria selepas kebakaran berlaku di garis bekalannya, kata jurucakap syarikat itu.

“Kebakaran telah dipantau di laluan saluran paip Trans Niger Pipeline (TNP) di Gio, kawasan Ogoni,” kata jurucakap Joseph Obari. “SPDC (Shell Petroleum Development Company) telah menutup TNP sebagai langkah berjaga-jaga sementara menunggu siasatan,” katanya.

TNP telah berkali-kali diserang oleh perosak dan pencuri minyak, dan Shell berkata ia akan menyiasat sama ada api itu berpunca daripada serangan oleh salah satu kumpulan bersenjata yang beroperasi di rantau itu.

“Kita tidak boleh memberitahu punca kebakaran itu,” kata seorang penduduk dari bandar Gio, di mana orang asli Ogoni tinggal. “Apa yang kami tahu ialah apabila kami keluar dari rumah pada pagi ini dan melihat bahawa saluran paip sedang terbakar,” katanya.

Gambar fail 4 Jun 2016 menunjukkan serangan terhadap saluran paip minyak di Nigeria yang telah mengurangkan pengeluaran kepada 1.7 juta tong sehari, jauh di bawah jangkaan 2.1 juta tong sehari. – AFP
Gambar fail 4 Jun 2016 menunjukkan serangan terhadap saluran paip minyak di Nigeria yang telah mengurangkan pengeluaran kepada 1.7 juta tong sehari, jauh di bawah jangkaan 2.1 juta tong sehari. – AFP

Trans Niger Pipeline menghantar gas asli dan 180,000 tong minyak sehari ke terminal eksport di Bonny, di pantai selatan. Pada hari Sabtu, kumpulan yang dikenali sebagai Delta Niger Avengers mengaku bertanggungjawab terhadap serangan ke atas satu lagi saluran paip minyak utama di selatan Nigeria, melanggar gencatan senjata kumpulan militan yang telah diisytiharkan bulan lalu.

Pengeluaran minyak Nigeria telah susut daripada 2.1 juta tong sehari pada suku pertama kepada 1.7 juta tong selepas menghadapi serangan militan yang berulang.

Agensi penarafan, Standard and Poor, memotong kredit kepercayaan Nigeria bulan ini, dan berkata penurunan pengeluaran dan pertukaran asing yang ketat telah melemahkan prospek negara itu. – AFP