Shinzo Abe ba...

Shinzo Abe baharui ikrar nuklear

TOKYO, 9 Ogos (Reuters) – Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe hari ini memperingati 70 tahun pengeboman atom ke atas Nagasaki dengan membaharui komitmen beliau pada Jepun bebas senjata nuklear, ekoran kritikan kerana tidak membuat jaminan sama pada ulang tahun pengeboman Hiroshima minggu lalu.

”Sebagai satu-satunya negara di dunia yang telah mengalami serangan nuklear waktu peperangan, saya membaharui azam saya untuk berperanan besar dalam mengejar dunia tanpa senjata nuklear dan mengekalkan tiga dasar bukan nuklear adalah dasar lama Jepun tidak memiliki atau menghasilkan senjata nuklear dan tidak membenarkan pihak lain membawanya ke negara,” Abe berkata ketika di Taman Keamanan Nagasaki.

Menteri pertahanan Jepun mencetuskan perbalahan baru berhubung rang undang-undang keselamatan berkontroversi Rabu lalu apabila beliau berkata rang undang-undang masih dipertimbangkan oleh parlimen tidak akan menolak ketenteraan membawa senjata nuklear pasukan asing.

Kabinet Abe membentuk resolusi tahun lalu yang mentafsirkan semula perundangan pencipta damai yang dibentuk oleh pihak Amerika selepas Perang Dunia Kedua, untuk membenarkan Jepun mengamalkan pertahanan sendiri kolektif atau mempertahankan serangan pihak sekutu.

Rang undang-undang tidak popular itu telah pun diluluskan oleh dewan rendah dan gabungan memerintah Abe mempunyai majoriti dalam dewan rendah juga.

Perdana Menteri Jepun menawarkan sejambak bunga bagi memperingati pengeboman Nagasaki 1945. – Reuters
Perdana Menteri Jepun menawarkan sejambak bunga bagi memperingati pengeboman Nagasaki 1945. – Reuters

Tetapi tinjauan menunjukkan majoriti pengundi membantah apa yang mungkin peralihan penting dalam dasar pertahanannya.

Media Jepun melaporkan bahawa Abe tidak akan menziarahi perkuburan berkontroversi Tokyo, Yasukuni bagi mereka yang terkorban pada 15 Ogos, yang menandakan ulang tahun ke-70 penyerahan Jepun kepada Sekutu-sekutu dalam Perang Dunia Kedua.

Abe adalah pengunjung ke perkuburan itu dan kemunculannya kerap mengundang kemarahan jiran-jiran Asia, seperti China dan Korea Selatan yang diletakkan di bawah pendudukan Jepun.

Meskipun perdana menteri berkata jauhi Yasukuni, tetapi beliau mungkin masih di bawah pengawasan jika beliau membuat permohonan maaf dalam satu kenyataan yang dijangka dikeluarkan lewat minggu ini sempena yang menandakan ulang tahun ke-70 kekalahan Jepun.